Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 11:58 - Храни с противоракови свойства
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 5084 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Много храни имат противоракови свойства. Истината е, че заболяването е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Има храни, които могат успешно да помогнат на организма да се бори с раковите клетки. Суровите храни са едно мощно оръжие, тъй като са особено богати на хранителни вещества. Опитайте да ги включите в менюто си колкото е възможно повече, поне във формата на пресни плодове и зеленчуци.

За антиоксидантите много е говорено. Всички знаем, че те гарантират нормалното функциониране на имунната система. Тези витамини и минерали играят ключова роля в превенцията на раковите клетки. Но има и други храни, които имат противоракови свойства, и е препоръчително да ги включите в диетата.

Кръстоцветени
Това семейство включва броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, кресон и други зеленчуци и си е спечелило репутацията на борец против рак. Всички те съдържат индоли, които стимулират образуването на мощен антиоксидант - ензима глутатион пероксидаза. Смята се също, че инодолините инактивират излишния естроген, който може да предизвика рак и по-специално тумори на гърдата. Тези зеленчуци също така съдържат много витамин С - мощен антиоксидант. Желателно е  да се консумират в суров вид или след леко задушаване на пара.

Соя и соеви продукти
Соята и продуктите направени от соя (тофу, темпе, мисо и соев сос)  предотвратяват разпространението на злокачествените клетки. В допълнение, те съдържат изофлавони и фитоестрогени, които имат антитуморно действие. В допълнение, соевите храни, намаляват токсичните ефекти на лъчева и химиотерапия.

Чесън и лук
Чесънът има способността да се свързва с токсините и да ги отстранява от тялото. Включително и потенциално канцерогенния кадмий, който се съдържа в цигарения дим.  Лукът действа по подобен начин, макар и в по-малка степен. И чесъна и лука съдържат вещество което има силно детоксикиращ ефект. В допълнение, чесънът активира белите кръвни клетки, които поглъщат и унищожават раковите клетки. При редовна консумация на чесън и лук ( в сурово състояние), може да се намали значително риска от заболяване на рак на стомаха.
Чесънът спомага и  за детоксикацията на черния дроб. Като се има предвид, че черният дроб е универсален орган, прочистването на организма от канцерогени и патогени е много важно.

Кафяви водорасли
Кафявите водорасли съдържат много йод, който е необходим за щитовидната жлеза, която регулира метаболизма на глюкозата в кръвта (енергия). Известно е, че на около 25 години, щитовидната жлеза намалява постепенно по размер, а това води до намаляване на производството на хормони.
Ако производството на енергия намалява, метаболизма на кръвната захар  съответно се променя и създава благоприятни условия за появата на рак. В кафявите водорасли се съдържа много селен, който е мощен антиоксидант.

Бадемови ядки
В бадемовите ядки се съдържа естествено цианоподобно вещество, което е смъртоносно за злокачествените клетки. Древните гърци, римляни, египтяни и китайци са вярвали, че консумацията на бадемови и кайсиеви ядки потискат развитието на рак. В кайсиевите ядки също се съдържа веществото леатрил, което се използва като средство за лечение на рак. Лаетрила е търговското название на амигдалина известен още като витамин В 17. Съдържа две молекули глюкоза-едната се нарича бензалдехид, а другата е хидроген цианид. Втората съставка е ....Прочети още: dietite-knowledge.blogspot.com/2012/05/blog-post_26.html



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. zaw12929 - Много полезно!
22.07.2012 21:56
Много полезно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 799029
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930