Постинг
13.04.2012 00:07 -
Великденски козунак
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.04.2012 00:08
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 13.04.2012 00:08
Продукти:
50 гр. стафиди накиснати в ром
1 белтък за намазване
60 гр. свинска мас
40 гр. масло
650 гр. брашно или колкото поеме
0,5 кубче мая
175 гр. прясно мляко топло
200 гр. захар
3 яйца
1 ч.л. сол
1 ванилия
20 гр. лимонова есенция
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в топлото мляко, с малко захар и малко брашно. Тази кашичка изчакваме да втаса. Смесваме всички продукти, без ядките и ванилията, омесваме тесто. Ако тестото лепне, добавяме още малко брашно. Месим дълго и енергично. Прибавяме накиснатите в ром стафиди, ванилия и лимонова есенция. Чакаме да втаса. След това отново месим и отново втасва. Сплитаме го на плитка. Отново втасва, този път във фурната, която е включена на 50 градуса. Накрая го намазваме с разбития белтък, поръсваме го със захар и го връщаме отново във фурната. Увеличаваме я на 150 градуса, за 10 минути. След това увеличаваме на 170 градуса. Печем до готовност.
Разтваряме маята в топлото мляко, с малко захар и малко брашно. Тази кашичка изчакваме да втаса. Смесваме всички продукти, без ядките и ванилията, омесваме тесто. Ако тестото лепне, добавяме още малко брашно. Месим дълго и енергично. Прибавяме накиснатите в ром стафиди, ванилия и лимонова есенция. Чакаме да втаса. След това отново месим и отново втасва. Сплитаме го на плитка. Отново втасва, този път във фурната, която е включена на 50 градуса. Накрая го намазваме с разбития белтък, поръсваме го със захар и го връщаме отново във фурната. Увеличаваме я на 150 градуса, за 10 минути. След това увеличаваме на 170 градуса. Печем до готовност.
Вълнообразно
Няма коментари
Търсене