Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2012 10:05 - 10 фактора, които вредят на диетата
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Често се сблъскваме с факта, че диетите не действат. Или действат, но до определен момент, и обещаните "минус пет - десет - тридесет килограма" така и не се постигат. Каква е причината?

1.Диетата е  неправилно избрана
Никога не избирайте диета "за компанията", или защото сте я  харесали, тъй като в нея има всичко, което обичате или сте свикнали да ядете. Една жена, свикнала да се храни по три пъти на ден с месо, по всякакъв начин ще избере протеинова диета. Би било по-добре обаче да се спре на плодове и зеленчуци. Ако решите да изберете диета сами, без медицинска помощ и контрол, избирайте така, че менюто ви да е по-балансирано, или на принципа "компенсация на  липсващото".

2.Вторични "ползи"
"Вторична полза" - така наричат психолозите натрупаните килограми поради някакъв проблем. Натрупването на килограми е защитна реакция на организма, причинено от някакъв дискомфорт. Храната подсъзна-телно се приема като удоволствие и награда.
Понякога теглото започва да се увеличава в отговор на по-строг контрол от страна на родителите, като вътрешен протест и това е начина, по който да кажете: "Аз съм независим човек и мога да си позволя да не е това, което вие искате." В този случай, колкото повече родителите се фокусират върху теглото на детето и неговия  "дефект", по-голям ще бъде протеста. Затова, преди да започнете диета, си дайте сметка за причината за наднорменото тегло. Фактът на  осъзнаването на причините за  пълнотата е лостът за загуба на тегло.

3.Чувство на вина
Чувството на вина, също задейства скрит лост за пълнеене. Ако си позволите огромно парче торта, но докато ядете  чувствате вина, това със сигурност ще подаде сигнал на подсъзнателно ниво и се ще се задейства "лоста".
Всичко , което мислите и чувствате по време на храна, подава  подсъзнателна информация на вашия организъм, така че не забравяйте да се храните с удоволствие и благодарност, наслаждавайки се на всяка храна, дори и на "забранената".

4.Не се обичате
Стреса също е една от причините да пълнеем и ни пречи да успеем. Без да го осъзнаваме, стрес може да се окаже факта, че не се харесваме. Не харесваме фигурата, която имаме, цвета на очите, носа е твърде голям, лоша коса и кожа - накратко, всичко, всичко, всичко. Следователно, вместо нон-стоп да се критикуваме, трябва да си наложим  да си казваме комплименти, усмихвайки се на отражението си.Вместо да търсите недостатъци, търсете стойност. Този подход - да се даде любов, грижи и внимание, допринася за допълнително производство на ендорфини и успешно управление на стреса. Оттам и повишаването на успеха със всяка диета.

5.Строгата диета
Прекалено строгото придържане към диетата създава допълнителен стрес върху тялото. Резултатът - вместо да стопим излишните мазнини, тялото насочва всички сили за натрупването им. Така че, не забравяйте да си позволите от време на време (веднъж на всеки 5-7 дни) да се отпуснете: да отидете с приятелите си на кафе, да хапнете любимо ястие. Разбира се, има диети, които изискват строго съблюдаване на храненията, но това са добре балансирани и разнообразни диети и е нужно да се придържаме към тях без да си позволяваме "волни програми".
За да избегнем острото чувство на глад, всички храни трябва да бъдат разпределени през целия ден.

6.Постоянната съблазън
Често, приятели ни убеждават: "Изяж това парче торта" или "Просто го опитай, много е вкусно!".Може да се отклоните от диетата, но правете това само когато почувствате вътрешна неоходимост и не повече от допустимото. Не позволявайте на приятели да ви убеждават.

7.Недостиг на витамини
За нормалното функциониране на тялото, всеки ден е нужно да се набавят определена доза витамини, минерали и други хранителни вещества, без които организма ни не може да работи. Така че, избирайки диета, този фактор трябва да се обмисли внимателно. В противен случай, тялото просто няма да има достатъчно сили. Резултатът ще бъде по-скоро  вреда от диетата, отколкото полза.

8.Количеството течност
За да изхвърлим натрупаните токсини от тялото, трябва да пием много течности. А течност получаваме от вода. Може да пиете много чай, кафе и сокове, но за да е достатъчна течността в тялото, ни е нужна вода. Всичко освен вода се явява един вид храна и изисква храносмилане. Така че, пийте поне по 2-3 литра вода на ден. Изненадващо, но водата също трябва да се пие правилно - 20 минути преди хранене, и във всеки случай, не по време на хранене, защото се разрежда стомашния сок и усложнява процеса на обработка на храна.

9.Правила
Слушате ли тялото си когато решавате какво да ядете или подменяте неговите сигнали с правила от детството : "Обядът трябва да се състои от три блюда", "Не яж без хляб", "Яж супа всеки ден" и др.? Има много хора, които само на базата на твърдението, че е по-добре да ядат супа - една "гореща чаша", отколкото няколко плода на обяд не могат да преодолеят чувството на глад.
Научете се да "чувате" сигналите и тогава винаги ще бъдете в хармония с тялото си.

10.Вяра в мигновените резултати
Иска се труд и постоянство, за да постигнем положителни резултати. Мигновен резултат няма. Затова е нужно да избавите съзнанието си от очакването на такъв разултат. Просто правете каквото трябва и непременно ще постигнете желаното.

Източник: dietite-knowledge.blogspot.com/2012/03/10.html







Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 800313
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930