Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 11:52 - Роди се ислямският Фейсбук
Автор: sibillav Категория: Новини   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.03.2012 13:41



image

Ислямският Фейсбук започна обратното броене до старта си. Социалната мрежа за мюсюлмани ще си има и своя Уикипедия, и YouTube, новинарска емисия, забавни и образователни приложения и дори система за разплащане.

Днес в Истанбул беше открита учредителната конференция на SalamWorld - глобалната ислямска социална мрежа.
В нея участват около 200 души от 30 държави, а инициатор на амбициозния IT проект, който ще конкурира мрежата, създадена от Марк Цукерберг, са мюсюлмани от 12 страни, включително от Русия, съобщава радио Голос России.

Ако съдим по дописка в турския вестник Hurriyet, Русия не само се включва, но и е инициатор на мюсюлманската глобална мрежа.
Вестникът посочва като автор на идеята руснака от Дагестан Ахмед Азимов, който обяснява целите и задачите на мюсюлманското обединение в интернет. Идеята на Азимов е представена в Hurryet още през февруари миналата година.

Очевидно заради руския произход на създателя си, а не защото Русия е известна като ислямска сила, на стартовата страница на
salamworld.com активирана днес, заедно с учредителната конференция на платформата, съобщението „очаквайте скоро" е изписано на английски, арабски и руски език.

Цветовете на „Халал Интернет" са същите като на Facebook - бяло и синьо, същото е и предназначението на платформата, както и целите, които си поставя.
Нещо, в което SalamWorld ще превъзхожда Facebook, е онлайн преводът. "Съобщение, писано на руски днес в Москва, в реално време ще достига до потребителите в Турция на турски език" - обяснява пред Голос России представителят на руското мюфтийство Рушан-хазрат Абясов, участник в конференцията в Истанбул. Платформата ще се обслужва на на 5-те най-разпространени езици в ислямския свят, а също така и на руски, английски и френски. Според Абясов една от най-привлекателните страни на SalamWorld е фактът, че в тази социална мрежа няма да има публикации, противоречащи на традиционната ислямска етика, и съдържание, опасно за деца. А най-важното е, че за общуващите в ислямската мрежа няма да има езикови бариери.

Както казва Ахмед Азимов пред турския вестник: „Има 1,5 милиарда мюсюлмани по целия свят, които са под 25-годишна възраст и 54% от тях използват интернет, 250-300 милиона мюсюлмани са активни интернет-потребители, а нашата цел е през следващите 10 години броят им да стане 700 милиона (толкова по последни данни са регистрираните потребители на Фейсбук).

От биографията му в Уикипедия става ясно, че Ахмед Азимов не е просто глобално ориентиран млад мюсюлманин от забитата автономна република Дагестан, известна единствено като гнездо на ислямистки терористи и място с периодично избухващи терористични атаки срещу легитичната власт, а заема високи постове в руската държавна администрация.

Ахмед Сахратулаевич Азимов е директор на московския офис на всеруското социално движение Руски конгрес на кавказките народи, заместник-председател на Съвета по националните въпроси към руското правителство, координатор е на Експертния съвет на руския мюфтия.

Председател е на социалната организация на Съюза на дагестанската младеж в Санкт Петербург . Първи зам.-председател Съюза на мюсюлманските журналисти в Русия.
Съветник е във вътрешното и външното министерство на Русия, дори присъства на срещите на външния министър Сергей Лавров. Има и свое радио-шоу, наречено "Кавказко време".

Пред Hurriyet създателят на ислямския Фейсбук казва още, че новата социална мрежа има за цел да запълни една огромна празнина в мюсюлманския свят.

Освен това младите мюсюлмани, предимно от американски произход, нямали доверие на Фейсбук, защото не вярвали, че в съществуващите социални медии личните им данни са в безопасност. Затова Азимов обещава, че за salamworld.com сигурността на потребителите и тяхната лична информация ще е от първостепенно значение. „Лична информация няма да се използва за търговски цели", е категоричното му изявление.
Азимов определя новия мюсюлмански уебсайт като "платформа за самостоятелно развитие", в него ще се включат хора, за чиито интереси и ценности западните държави „не ги е грижа".

Според създателя на сайта, инициативата SalamWorld има за задача да преодолее бързо изоставането на ислямския свят в новите технологии и глобалното общуване в мрежата.

Идеята за сайта била стара - от 2006 година, но опита на „Арабската пролет" показала ясно нуждата от социални медии и за инициативните млади хора от ислямските държави.

SalamWorld ще има три водещи офиса - в Истанбул, Москва и Кайро, но Турция ще е централата на новата мюсюлманска платформа.
Причината за това според Азимов е в това, че Турция е сигурна и стабилна държава и една от трите страни в ислямския свят, с най-много интернет-потребители. Страната, освен това, е една от най-бързо развиващите се икономики в света през последните години и има узаконено и легално разпространение и достъп до интернет. Затова Истанбул е избран за столица на мюсюлманския Фейсбук - новият „виртуален свят на исляма", както е определен от създателите на сайта.
Предстои щаб-квартири да бъдат разкрити в общо 15 държави по цял свят.

Идеята на сайта е да развие паралелно и виртуална библиотека на 8 езика - мюсюлмански вариант на Уикипедия.
Другите екстри, които ще се разклоняват от социалната мрежа са: платформа за видеообмен по примера на WouTube, новинарска секция, интернет-система за разплащане, приложения за музика, забавления и обучителни игри.

Глобалната ислямска мрежа ще бъде пусната в пълно действие през април, ще е активна едновременно на 8 езика - английски, арабски, руски, френски, фарси, урду, малайски и индонезийски, а за осъществяването на проекта през първите три години ще бъдат инвестирани 50 милиона долара - казва пред руското издание korrespondent.net друг руски представител на SalamWorld - Абдул Уаихид Ниязов, който е един от водачите на 20-милионния мюсюлмански електорат в Русия, за чиито гласове настава истинска битка между партиите по време на избори, както и у нас за електората на ДПС.
През 1994 година Ниязов участва в учредяването и организацията на Висшия координационен център на Духовните управления на мюсюлманите в Русия. Член на правителството на Дагестан, депутат от руската Дума.

Според него проектът за мюсюлманския Фейсбук е международен, а инициатори са интернационална група мюсюлмани - около 50 души, от Русия, Турция, Казахстан, Германия, Египет, Малайзия и изселници от републиките на бившия СССР.




Тагове:   фейсбук,   Facebook,   ислям,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 799991
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930