Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 09:37 - Подземните храмове на атлантите
Автор: sibillav Категория: История   
Прочетен: 8277 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Почти във всяка страна могат да ви разкажат за обширни подземия, съществуващи в този или онзи район, и за загадъчни случаи, случили се с онези, които са се опитали да ги посетят. Особено богата на подобни съобщения е Южна Америка, континент на вълнуващи открития и поразителни исторически тайни.

 

Пещерата на духовете

В Перу, недалеч от пустинята Наска, известна със своите колосални рисунки, видими само от небето, съществуват пещери, които според поверието на местното население, се обитават от подземни духове. Повечето входове на тези пещери са преградени с многотонни каменни блокове. Изследване на пещерите станало възможно едва през 1971 г., след като е бил пробит проход в един такъв блок…

Спелеолозите дълго се провирали по объркани ходове, докато накрая не достигнали до огромна зала, вероятно някога служила като място за религиозни церемонии. Неизвестните каменоделци покрили пода и с геометрични орнаменти, на полираните стени издялали рисунки и знаци, напомнящи йероглифи. В центъра и се намирали 98 каменни олтари, приличащи на жертвеници на маите. На всеки олтар бил издялан канал за оттичане на кръвта. От залата на различни страни тръгвали тунели. Някои от тях били запълнени с човешки останки. Най-дългият тунел стигал до океана и влизал под водата. Що за хора са построили залата и тунелите – никой не знае.

Трагедията под Куско

Изобилстват от тайнствени подземия и околностите на свещения град на инките Куско. През 1952 г. група изследователи от Франция и САЩ се спускат в едно от тях. Не се готвели да се задържат дълго там и взели провизии само за пет дни. Но се наложило да чакат две седмици докато накрая, на повърхността не се добрал единствения останал жив член на групата – французинът Филип Ламонтиер. Бил в крайно изтощено състояние и почти нищо не помнел. При това му открили признаци на зараза с бубонна чума.

image

image

От несвързаните му бръщолевения успели да разберат, че пещерите открили погребения на древни царе и множество изделия от злато. Със скъпоценности били запълнени десетки зали, но те изобилствали от капани, в един от който паднали спелеолозите. Под тях изведнъж се разделили плочите и паднали в пропаст. Ламонтиер оживял благодарение на това, че бил изостанал. За доказателство на разказа му послужил златен царевичен кочан, изкусно направен от древните майстори. Сега този кочан е експониран в музея на град Лима.

Невероятна находка

Властите се постарали да засекретят информацията за трагедията в подземията под Куско. В местната преса се появили само няколко кратки бележки. В тях не се казвало нищо за златния мамул, но слуховете бързо се разпространили сред населението и стотици хора се устремили към пещерите в търсене на златото. В течение на няколко месеца без вест пропаднали повече от двеста души, а малцината, които успяли да се доберат до повърхността, носели чума. Обезпокоените от възможността за епидемия власти на Перу наложили забрана върху проникването в пещерите, а входовете им били зазидани.

Едва в началото на двадесет и първи век авторитетният изследовател на цивилизацията на инките доктор Раул Сентено се опитал да повтори пътя на изчезналата експедиция. Не успял да получи разрешение да попадне в подземията, затова подкупил охраната, дежуряща пред древния храм на няколко километра от Куско, където се намирал входа на един от тунелите. Групата от шест опитни спелеолога начело със Сентено проникнала в помещението под гробницата, счупила катинара на стоманената решетка и тръгнала по дългия тесен коридор, който приличал повече на част от вентилационна система, както по-късно писал Сентено.

Свърнали в странични входове и спускайки се все по-ниско, изследователите се оказали в тунел, пода на който бил покрит с равни каменни плочи, а стените облицовани със сребрист метал. Спелеолозите отчупили малко парче от облицовката. Изследването му показало, че металът по своята структура прилича на алуминий. Находката изглеждала съвършено невероятна. Нито един учен не можел да си обясни как алуминият е попаднал в предисторическия лабиринт.

По-надалеч да минат по „алуминиевия“ тунел не успели. След стотина метра той се смалил дотолкова, че на спелеолозите им се наложило да се върнат назад. Експедицията престояла под земята малко и изследвала, според мнението на Сентено, само малка част от подземния комплекс. Погребения и съкровищници не са открити, но Сентено е уверен, че откриването им предстои.

„Потомците на атлантите“

През 1991 г. група английски и бразилски спелеолози прониква в пещери, които се намират в района на река Риу Синжу, приток на Амазонка. През 1925 г. по тези места безследно е изчезнала експедицията на известния изследовател Пърси Фосет, който в течение на няколко години по задание на Английското географско общество изучавал този труднодостъпен район на Бразилия. Според сведенията на изследователя в местните джунгли живее загадъчно племе от светлокожи индианци, обитаващи дълбоки пещери, входовете на които щателно крият. Така че не се изключва пещерите в заливите на Риу Синжу да са подземните жилища на същите тези индианци, за които е писал Фосет.

Въобще легендите за съществуването на загубени градове и препълнени със съкровища подземия са разпространени сред изследователите и пътешествениците. Предполага се, че тези градове и подземия са създадени от оцелели жители на Атлантида, които след катастрофата, унищожила острова им, са се добрали до континента. Фосет смятал, че „белите индианци“ са подивели потомци на атлантите. Отначало те живеели в градовете, руините на които според неговото мнение и сега могат да се срещнат в бразилските дебри, но по-късно, под натиска на околните им племена, влезнали в подземните пещери, отнасяйки със себе си всичко ценно, останало им от предците.

Галерия с пауни

Пещерите в заливите на Риу Синжу се оказали много красиви. От сводовете се проточвали сталактити с всевъзможни цветове, стените били покрити с яркочервена и жълта плесен, образуващи кръгове, често падали ручеи. Но никакви човешки следи не срещнали спелеолозите по пътя си. Но на дълбочина от седемдесет метра пътят им бил преграден от каменна плоча. Повърхността и, за разлика от останалите, била гладка, което навеждало на мисълта за изкуствен произход. С помощта на лебедки преместили камъка от мястото му. Оказало се, че тя стояла върху каменни шарнири, които действали като вратни панти. Зад плочата се намирал прав и дълъг, слизащ надолу под малък ъгъл тунел.

image

image

Спелеолозите осветили тунела с мощни прожектори. Стените на коридора били облицовани с плътно долепващи се една до друга каменни плочи. На пода имало два канала. Наложило се мнението, че те са използвани като релси, по които са се движели колелата на товарни вагонетки, подобно на тези във въгледобивните рудници.

Съобщението за откритието на древната галерия предизвикало много шум и заинтересувало учените от цял свят. През 1995г. в пещерите под Риу Синжу се спуснала нова експедиция. Тя направила фотоснимки в галерията с пауни и изследвала свързаните коридори, изобилстващи от пещери, езера и даже цели реки. Коридорите се разпростирали на повече от сто километра и се съединявали с океана: в пещерите, до които се добрали изследователите, водата била солена. Но да изследва целия подземен комплекс и да установи къде завършват тунелите, не успяла и тази експедиция.

Завесата на тайната

Въз основа на получените сведения учените направили извод, че за създаването на подземните галерии в района на Риу Синжу, са били нужни знания, недостъпни за дивите обитатели на Амазония. Не са могли да ги изработят и инките, властта на които над местните земи била кратка и чисто номинална. Освен това, както установили зоолозите, птиците изобразени на плочите, не са известни в Южна Америка.

Някои изследователи след Фосет побързали да обявят находките в галериите под Риу Синжу за веществени следи от цивилизацията на атлантите. Други, например като известният перуански специалист по древни култури Хорхе Перес, смятат, че тези галерии, конструирани в доинкската епоха, са дело на същите тези, които са издигнали Тиауанако и прочие мегалитни паметници. В едно са единодушни почти всички специалисти: подземните галерии, както и храмовите комплекси Куско и Тиауанако, а така също и циклопичните рисунки в пустинята Наска, са изградени с религиозни цели.

По повод на пещерите има интересно свидетелство на испанския хронист от XVI век Кристобал де Молина. Той съобщава за разпространената сред коренното индианско население легенда за всемогъщия Баща на Човечеството, който завършил акта на сътворение на всичко съществуващо на Земята, влезнал в своя подземен свят. Аналогични митове за подземни богове има в Китай и сред народите на Сибир.

Наскоро пристигна съобщение за поредния опит за проникване в пещерите под Куско. Опитът се оказа неуспешен: подкопаването на преградите на тунела довели до срутване. Остава да се надяваме, че бъдещите археолози ще имат повече късмет от предшествениците си и завесата на тайната над южноамериканските пещери накрая ще се вдигне.





Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - $$$коренното индианско население легенда $$$
08.03.2012 10:00
ПРЕЗ ТРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК Е ПРАВЕН ОПИТ ДА СЕ ПРОНИКНЕ В ТУНЕЛЪТ ПРЕДПОЛАГАЕМО СВЪРЗВАЩ "РИМСКИ ТЕРМИ-ВАРНА - АЛАДЖА МАНАСТИР". НАЕМАТ СЕ ДВАМА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ОТ НОВОСФОРМИРАНАТА ПОЖАРНА КОМАНДА. ЕДИНИЯТ СЕ ЗАВРЪЩА - БЕЗ РЕЗУЛТАТ. ДРУГИЯТ ИЗЧЕЗВА. ВЪЗМОЖНО Е ДА СТАВА ДУМА ЗА ДРЕВНА ВОДОПРОВОДНА СИСТЕМА - НО ЕДВА ЛИ ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 798896
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930