Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 19:53 - Загадките на Балканите и България
Автор: sibillav Категория: История   
Прочетен: 2821 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageНови открития доказват: Балканите наистина са люлката на цивилизацията.

Учени твърдят, че тези земи са били обитавани от една високо развита култура, която е много по-стара от месопотамските цивилизации.

Науката за древните цивилизации трябва да бъде преразгледана, убеден е езиковедът и културолог Харалд Харман. В своята книга „Загадките на Дунавската цивилизация” той доказва, че Балканските земи са били обитавани от цивилизация, която развива първата писменост. Харман нарича тази култура, обитаваща земите на днешна Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, като и части от Украйна и Унгария, „староевропейска”. Според археологическите открития нейната поява може да бъде отнесена към 7 хил. пр. Хр.

Ето и основните тези на Харман:

Общоприетото научно схващане гласи: земите между Тигър и Ефрат, както и тези по поречието на Нил, са люлката на цивилизацията. Нови археологически открития обаче доказват съществуването на една високо развита култура на територията на Балканско-дунавските земи, при това хилядолетия преди зараждането на месопотамските цивилизации и тези по поречието на река Нил.

Харман твърди, че думи, които досега са били считани за старогръцки, всъщност са „староевропейски“ и се използват и до днес в съвременните езици - камина, маслина, керамика, метал, химн и много други. Според културолога и езиковед Харман наличието на тези думи свидетелства за определени техники, които са били развити за първи път тъкмо от староевропейците. В тази връзка той говори не просто за езиково, а за цивилизационно влияние - наличието на думата "метал" например доказва съществуването на технологии за обработването му.

Науката вече е сигурна, че най-старото злато в света е именно златото, намерено на територията на днешна Варна.

Според съвременните методи и технологии за датиране то е правено някъде през 4 500 г. пр. Хр., което означава, че е с 2000 години по-старо от златото, намерено в Египет.

Староевропейците живеели в големи селища с добре развита инфраструктура и жилища, наподобяващи днешните къщи, строени една до друга, които делят обща стена. Обикновено в едно подобно селище живеели от 7 000 до 10 000 души. А липсата на археологически пласт от пепел в периода 6500 - 3000 пр. Хр. говори за мирното и хармонично съжителство на староевропейците.

 





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. borjanmljakov - По последни данни на учените пак от тук се е разпространило
28.02.2012 20:14
древното изкуство да се ходи пеша.
цитирай
2. анонимен - А дано, ама надали! Каквото и да ...
28.02.2012 20:44
А дано, ама надали!

Каквото и да има по-старо, то отдавна е под морското ниво. Поне от последните 7-8 хиляди години. С малки изключения, никой не се е заравял по-надълбоко и по-сериозно за да проучи и докаже. Подводната археология все още си е въпрос на повече от много пари, а без гаранции за бързо възвръщане, в днешно време почти никой не си дава зор да влага. камо ли за наука. Край Египет една Александрия е на дълбочина от само няколко метра и кво - само забрани и нелегални гмуркания. Същото е кра Индия и Малта. Малко по-свободно е край Бахамите и Йонагуни, Япония. И толкоз. Доста интересни неща има там под водата, но си искат сериозен финансов ресурс само човек да отиде и види, за нещо повече - да не говорим.

Нека не се заблуждаваме, през последните 22 хиляди години - от пика на ледниковата епоха (Tioga glacial maximum - sea level was 130 meters lower than today!) до общо приетото начало на холоцена (Holocene Epoch - 11,400 years ago to today!) има поне 2 ударни покачвания на световното океанско ниво. Някъде с около 50-60 м общо. Дължат се на започналото затопляне отпреди 19 хил. години и задържането на разтопената прясна вода зад и под ледените щитове в Европа и Северна Америка. Има достатъчно геоложки следи в Щатите за пробивите и последвалото ударното изливане на стотици хиляди куб. километри прясна вода. Остатъците от това събитие са Големите езера в Сев.Америка с обем над 20-на хиляди км3.
Третото издигане ни засяга най-много, защото именно с него започва и изливането на морски води в днешното Черно море. Преди 7-8 хилядолетия то е било сладко водно езеро с ниво към 70 метра под сегашното. Правени са различни сметки за скоростта на пълненето му през Босфора и Дарданелите и доколкото си спомням, най-продължителният период беше под 10 г.!
Дори и при днешните технологии сме безсилни пред такова бедствие, да не говорим за предците ни. И при което само и единствено бягството е спасение...

Любопитен съм обаче, по какъв точно метод е датирано златото?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 797020
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031