Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 20:27 - Отоплителни алтернативи – газово отопление
Автор: sibillav Категория: Технологии   
Прочетен: 3027 Коментари: 2 Гласове:
1



Газови отоплителни печки

Газови отоплителни печки тук са много разпространени и се считат за екологична и икономична форма на отопление. Те затоплят бързо помещенията и използват 95% от енергията, която влагате.

И макар да не са толкова ефективни колкото климатиците, използват по-евтин ресурс, според тукашните (новозеландски) цени и това ги прави и евтин и достъпен отоплителен вариант.

Те също имат рейтинг за енергийна ефективност – така че сравнявайте наличните модели и по този показател.

Портативните газови печки

  • имат малки газови бутилки
  • лесно преносими.
  • не изискват специален монтаж
  • могат да се използват в различни помещения.
  • емисиите остават с помещението и това ги прави подходящи само за големи проветриви помещения и на места са забранени за употреба в спални помещения.
  • повишават влажността в помещенията и това също ограничава приложението им,
  • трябва задължително да се комбинират с мерки за добра вентилация на помещенията, в които се използват.

Вградените газови печки

  • имат вентилация, която извежда емисиите навън.
  • могат да имат и вентилаторна функция, която помага за по-бързото затопляне на помещението е полезна, ако планирате да не отоплявате помещението постоянно.
  • Като правило, печките, които имитират камини (имат видим пламък), макар да създават повече усещане за уют, са по-малко ефективни от тези без.
  • Изискват професионален монтаж и поддръжка.

Съвет. Важно е да изберете оптималното място за тях в жилището, особено ако разчитате на тях да са основен/единствен източник на отопление.

Трябва да имате и решение за проблема с мястото за газовите бутилки, зареждането им и поддръжката им. Бутилките трябва да отговарят на нуждите ви, за да не се налага да ги пълните прекалено често. Тук нормално ги монтират по две, което прави организирането на зареждането значително по-лесно и вероятността да останете без газ в критичен момент е по-малка.

Локално газово парно

Парното тук също се счита за добър вариант. Само дето тук те имат предвид локално парно без загуби по трасето. И от личен опит мога да кажа, че в сравнение с отопляването с конвекторни електрически печки (в старата къща), газовото парно (в новата ни къща), предлага съществено по-добър комфорт при същите текущи разходи, макар да съм чела, че ги оценяват като приблизително еднакво ефективни. Съществена разлика между двете обаче е началната инвестиция. Резултатите зависят също и от динамиката ан цените на тока и газта.

  • затопля равномерно помещенията
  • бързо да затопля радиаторите, което го прави много практично и икономично в променлив климат (когато не е нужно постоянно, като в НЗ) или за жилища, които остават празни през деня
  • самият котел е много компактен
  • кондензните модели минават за момента за най-ефективни (поне в НЗ)
  • изисква професионален монтаж и, може би, ремонт на жилището, ако тепърва ще монтирате или сменяте радиатори
  • трябва да имате подходящо място за монтиране на котела и вентилиране, както и място за бутилки с разумен размер според големината на системата и очакваното потребление
  • модерните системи имат термостат и програматор с различни режими и индивидуални настройки за дните от седмицата, които позволяват да получите максимален комфорт за минимална цена
  • всеки отделен радиатор има степени за допълнително настройване и възможност да бъде изключен, ако не се използва помещението
  • изисква място за монтиране и организация за поддръжка и зареждане на газовите бутилки. Нашата система (парно + топла вода) използва 2 бутилки от по 45 кг и това е май е най-често използвания вариант тук. В България става значително по-студено през зимата, но пък изолацията на жилищата

Съвет. Обмислете внимателно къде да бъде термостата. Трябва ви неутрално място – ако е в дневната, която отоплявате целодневно и сте спрели отоплението в спалните през деня, вечерта когато искате да го пуснете, котелът няма да се включи, ако температурата в дневната където е термостата не падне под зададения минимум. Това не е болка за умиране и може да се компенсира с други функции на програматора, но изисква допълнително внимание.

Газов проточен бойлер за топла вода

Тук (Нова Зеландия) го препоръчват като най-добрият вариант за топла вода след слънчевите инсталации.

Нямам представа в чия полза би било сравнението с топлата вода от ТЕЦ. Но ми се струва, че ако имате място за бутилки, може и да нямате ТЕЦ.

Проточните бойлери дават възможност за затопляне само на водата, която използвате без да плащате допълнително тя да се „пази” топла както при класическите бойлери или за загубите по трасето – както с ТЕЦ.

Температурата на загряване може предварително да се задава (търсете модел с термостат и програматор) и това е голям плюс, ако живеете някъде, където 20 век още не настъпил и нямате смесители в кухнята и банята – така може да избегнете многократни опарвания. (И ако се чудите от къде ми хрумват такива ъгли на проблема – Нова Зеландия е едно от тези места. И не че не се продават, хората не ги оценяват. Или поне не всички, което ми се струва, че трябва да е разумното положение на нещата!)

Ако наистина решите да инвестирате в спестявания – комбинирайте системата със слънчева инсталация. В този случай водата минава през слънчевия бойлер първо и при нужда след това се дозатопля от газовия проточен бойлер, който може да е същия, който използвате за парното.

Казват, че една добре проектирана система за управление на отоплението в дома ще реализира значителни икономии на енергия и ще се изплати в рамките на четири до пет години. Колкото по-добра е системата за управление, толкова по-големи са икономиите на енергия и съответно намаляване разходите за отопление, които могат да паднат с до 25%.




Тагове:   отопление,   газ,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. graucho - За малко да помисля, че е мой пост:))
03.03.2012 20:36
Наистина ли си в НЗ?
цитирай
2. sibillav - хех:)
03.03.2012 20:49
не съм в НЗ, но ми се стори че не е лошо като идея и реших да го споделя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 800192
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930