Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 12:44 - Здраво сърце - хранене
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 2774 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.05.2012 12:45


 Сърдечния мускул се нуждае от определени хранителни вещества, за да бъде здрав. Най-важните 5 елемента, които трябва да му осигурим са: витамини A, C, E и минералите селен и цинк. Антиоксидантните свойства на тези пет съединения помагат за борбата срещу свободните радикали, които се образуват по време на метаболизма и окислиляването, което уврежда артериите. Пушенето, консумацията на пържени храни, а също и замърсяването на околната среда увеличава образуването на свободни радикали.
Редовните аеробни упражнения са важни не само за премахване на излишния холестерол, но също и за нормалното функциониране на сърцето. За подобряване на кръвообращението включете ходене, плуване или колоездене.


Витамин А
Витамин А съществува в две форми, като най-важен антиоксидант е бета-каротина. В допълнение той укрепва стените на капилярите.
Храни с високо съдържание на витамин А: червени, жълти и оранжеви зеленчуци и плодове.

Витамин С
Този витамин е един от най-важните за борба със сърдечно-съдови заболявания. Понижава LDL(лошия холестерол) и повишава HDL(добърия холестерол) и с това помага за намаляване нивата на холестерола. В допълнение, витамин C, разрежда кръвта , притежава антиоксидантни свойства и помага за намаляване на кръвното налягане.
Храни с високо съдържание на витамин С: ягоди, киви, картофи, портокали.

Витамин Е
Витамин Е има много полезни за сърдечно-съдовата система свойства. Той укрепва кръвоносните съдове, намалява вискозитета на кръвта, регулира сърдечната честота и защитава от вредното въздействие на свободните радикали.
Ефективността на много хранителни вещества се увеличава по време на взаимодействие. Витамин Е има най-благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система във взаимодействие със селен.
Предупреждение: Бъдете внимателни, когато приемате витамин Е, ако пиете лекарства за сърце. В такива случаи трябва да се консултирате с лекар, който ще препоръча нужната доза ежедневен прием на витамин Е.
Храни с високо съдържание на витамин Е: покълнала пшеница, мазните риби (скумрия, сьомга), яйца, авокадо.

Селен
Бори се със свободните радикали в тялото, произвежда различни вещества с антиоксидантни свойства, включително ензими. Един от тези ензими е глутатион.
Храни богати на селен - черен дроб, риба, морски дарове, пълнозърнести храни, лук и чесън.

Цинк
Цинкът е необходим за синтеза на супероксид дисмутаза (СОД) - ензим, който притежава свойствата на естествен антиоксидант.
Храни с високо съдържание на цинк - миди, зърнени храни като ръж, елда, бадеми и кашу.

Заболявания и средства за лечение..Прочетете още:dietite-knowledge.blogspot.com/2012/05/blog-post_28.html



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 798872
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930