Постинг
27.05.2012 19:52 -
Рецепти за здрава храносмилателна система
Всички сурови и пресни плодове и зеленчуци съдържат храносмилателни ензими, които намаляват тежестта на храносмилателния тракт. Особено полезни са прясно изцедените сокове. Лук, чесън и ориз имат успокояващ ефект върху храносмилателната система, и са в състояние да нормализират храносмилането, дори и в случай на тежки нарушения. Фибрите, съдържащи се в зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни, са важни за поддържане на чревната перисталтика, а също и за предотвратяване на запек.
Препоръка:
За закуска е добре да изпиете бананово-ябълков коктейл с тофу
Бананите и ябълките съдържат пектин, който помага за премахване на токсините и излишния холестерол от храносмилателния тракт. Пектинът също подобрява чревната микрофлора, стабилизира дейността на червата и пречи на разпространението на опасните гъбички кандида албиканс.
Много стомашни неразположения са причинени от възпалителни процеси на храносмилането. При такива оплаквания, помагат семената от тиква, сусам или слънчоглед. Те съдържат омега-3 полиненаситени мастни киселини и имат противовъзпалително действие.
Ако имате чувствителен стомах е добре да консумирате тези семена смлени, за да не предизвикате дразнене на храносмилателния тракт.
Рецепта:
Продукти:
3 супени лъжици тиквени семки
400 грама тофу
2 банана
2 ябълки със семките
1,5 литра оризово или овесено мляко
Начин на приготвяне:
Смелете семената в кухненски робот, за да освободите необходимите мастни киселини и да се предотврати възможно дразнене. Добавете останалите съставки и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
Супа от чушки и пащърнак
Пащърнака има благоприятен ефект върху функцията на червата, премахва токсините и вредните вещества от храносмилателния тракт. Поради сладникавия си вкус, тази супа се препоръчва за тези, които предпочитат мек, плътен и по-екзотичен вкус. Чушката съдържа мощни антиоксиданти и спомага за намаляване на вредите, причинени от бактериални инфекции.
Рецепта:
Продукти:
5 супени лъжици зехтин
1 средно голяма глава лук, обелена и нарязана
560 гр. пащърнак, обелен и нарязан
2 червени чушки, измити, без семената
1.1 литра зеленчуков бульон
1/2 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно на среден огън, след това леко задушете лука на слаб огън за 2 минути. Добавете пащърнака и задушете за 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и нарязаната чушка, задушавайте още 1 минута, а след това излейте бульона и добавете индийско орехче. Оставете да къкри на слаб огън за 15-20 минути, докато пащърнака омекне. Пасирайте в кухненски робот докато е още горещо до получаване на гладка смес.
Лучена супа...
Прочетете още: dietite-knowledge.blogspot.com/2012/05/blog-post_27.html
Препоръка:
За закуска е добре да изпиете бананово-ябълков коктейл с тофу
Бананите и ябълките съдържат пектин, който помага за премахване на токсините и излишния холестерол от храносмилателния тракт. Пектинът също подобрява чревната микрофлора, стабилизира дейността на червата и пречи на разпространението на опасните гъбички кандида албиканс.
Много стомашни неразположения са причинени от възпалителни процеси на храносмилането. При такива оплаквания, помагат семената от тиква, сусам или слънчоглед. Те съдържат омега-3 полиненаситени мастни киселини и имат противовъзпалително действие.
Ако имате чувствителен стомах е добре да консумирате тези семена смлени, за да не предизвикате дразнене на храносмилателния тракт.
Рецепта:
Продукти:
3 супени лъжици тиквени семки
400 грама тофу
2 банана
2 ябълки със семките
1,5 литра оризово или овесено мляко
Начин на приготвяне:
Смелете семената в кухненски робот, за да освободите необходимите мастни киселини и да се предотврати възможно дразнене. Добавете останалите съставки и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
Супа от чушки и пащърнак
Пащърнака има благоприятен ефект върху функцията на червата, премахва токсините и вредните вещества от храносмилателния тракт. Поради сладникавия си вкус, тази супа се препоръчва за тези, които предпочитат мек, плътен и по-екзотичен вкус. Чушката съдържа мощни антиоксиданти и спомага за намаляване на вредите, причинени от бактериални инфекции.
Рецепта:
Продукти:
5 супени лъжици зехтин
1 средно голяма глава лук, обелена и нарязана
560 гр. пащърнак, обелен и нарязан
2 червени чушки, измити, без семената
1.1 литра зеленчуков бульон
1/2 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно на среден огън, след това леко задушете лука на слаб огън за 2 минути. Добавете пащърнака и задушете за 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и нарязаната чушка, задушавайте още 1 минута, а след това излейте бульона и добавете индийско орехче. Оставете да къкри на слаб огън за 15-20 минути, докато пащърнака омекне. Пасирайте в кухненски робот докато е още горещо до получаване на гладка смес.
Лучена супа...
Прочетете още: dietite-knowledge.blogspot.com/2012/05/blog-post_27.html
Вълнообразно
Как да купуваме подаръци за Коледа?
ЗА "СЛАВЯНСКАТА" НЕПИСМЕНОСТ И...
Кеворк Кеворкян: ПРОСЛУШВАНЕ ПРИ ПУТИН, ...
ЗА "СЛАВЯНСКАТА" НЕПИСМЕНОСТ И...
Кеворк Кеворкян: ПРОСЛУШВАНЕ ПРИ ПУТИН, ...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене