Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 11:37 - Варианти на нискокалорийна диета
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 1672 Коментари: 0 Гласове:
1



 Основна:
Белтъчини - 100-110 грама
Мазнини - 80-90 грама Въглехидрати - 120-150 грама Обща енергийност - 1600-1850 ккал.   Умерено ограничена: Белтъчини - 70-80 грама Мазнини - 60-70 грама Въглехидрати - 70-80 грама Обща енергийност - 1100-1270 ккал.   Максимално ограничена: Белтъчини - 40-50 грама Мазнини - 30-40 грама Въглехидрати - 50-70 грама Обща енергийност - 630- 840 ккал.   Обща харектиристика на нискокалоричните диети При тази диета се ограничават мазнините и някои прости въглехидрати до минимум, но тя съдържа всички основни хранителни вещества. При определяне на диетата се взима впредвид пол, възраст, интензивност на труда, нормално телесно тегло.
Лекото увеличаване на съдържанието на протеини в диетата предотвратява загубата на мускулна тъкан и увеличава потреблението на енергия. Белтъчните храни създават чувство на ситост. При усвояването на яйчните белтъци се увеличава потреблението на енергия от организма повече в сравнение с месото и сиренето.
Ограничаването на въглехидратите се постига предимно с изключването на захар, захарни изделия, сладки напитки и др. 

Важно!
Намаляването на въглехидрати в стойности по-ниски от 100 грама на ден не трябва да бъде системно и дълго прилагано.
Хляб - ограничен до 100-150 г дневно, и ако е необходимо се намалява на 50 грама или се изключва. Захарта в храните и напитките може да бъде заменена с ксилитол илисорбитол (30 г на ден).
Количеството на мазнините в диетата се намаляват до 80 грама. Мазнините се задържат по-дълго в стомаха, намаляват възбудимостта на храносмилателния център и така притъпяват чувството на глад. Растителните мазнини повишават активността на ензимите, които стимулират разграждането на мазнините в тялото.
Ограничава се количеството на солта.


Характеристика на продуктите и методи на готвене за нискокалорична диета


Хлебни изделия.
Разрешен е ръжен и пълнозърнест хляб - 100-150 грама на ден. Забранени са сладкиши.

Супи.
До 250-300 грама на прием. Приготвят се от различни зеленчуци с малко картофи или зърнени храни. 2-3 пъти седмично е разрешен бульон с ниско съдържание на мазнини - нетлъсто месо или риба със зеленчуци. Забранени са  боб, тестени изделия - макарони, пасти и др.

Месо и птици.
До 150 грама на ден. Постно говеждо месо, телешко, заешко, пилешко, пуешко, ограничено - нетлъсто свинско и агнешко месо. Приготвят се основно варени, задушени, печени на скара. Забранени са тлъсти меса -  гъска, патица, шунка, наденица, варени и.....Прочетете още:dietite-knowledge.blogspot.com/2012/05/blog-post_7329.html



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 798424
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930