Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 14:25 - Диета при диабет
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 18111 Коментари: 1 Гласове:
1



 При диабета, правилното хранене играе жизнено важна роля. Тъй като диабета е заболяване, свързан с метаболитни нарушения. Накратко казано, диабета е свързан с нарушаване на нормалното функциониране на панкреаса, вследствие на което се намалява производството на инсулин - хормонът, отговорен за усвояването на захарта в организма. В резултат - повишено ниво на кръвната захар, което може да доведе до много неприятни последствия.
Правилната диета за диабета е от съществено значение.
На първо място трябва да се ограничи консумацията на въглехидрати.

Забранени храни: 
 
  • Захар, мед, консерви и конфитюри, бонбони, сладкиши
  • Плодове и горски плодове: грозде, банани, стафиди, фурми. Често се  препоръчва да се елиминират напълно тези храни от диетата, но това е наистина необходимо само в тежка форма на диабет. 

В серия от научни проучвания е установено, че за прогресията на диабета  голям принос има високото съдържание на мазнини в кръвта. Поради това е необходимо ограничаване на употребата на мазни храни.
 
  • Масло и растително масло, свинска мас, олио - не трябва да превишава 40 грама на ден 
  • Мазни меса, колбаси,  салами, сирене, заквасена сметана, майонеза

Също така трябва да бъде строго ограничено, и дори е по-добре да не се консумират:
  • Пържено, пикантни подправки, солено, пикантни и пушени храни, консервирани храни, черен пипер, горчица и алкохолни напитки
  • Шоколад, сладолед, сметана, торти и пайове 

Препоръчва се да се консумират следните продукти:
  • Жляб - до 200 грама на ден, за предпочитане черен или специален за диабетици
  • Супи - предимно зеленчукови 
  • Супи, приготвени от постно месо или риба, бульони - можете да използвате не повече от два пъти седмично.
  • Постно месо, домашни птици (до 100 грама на ден) или риба (до 150 грама на ден) варени, печени на скара или на пара

Зърнени храни:
  • Бобови растения, макаронени изделия - в малки количества. От зърнените храни е добре да се използва овесено брашно и елда. Допустими са просо, ечемик, ориз и зърнени култури. Но грис е по-добре да се изключи.

Зеленчуци и билки:
  • Картофи, цвекло, моркови - препоръчва се да не използват повече от 200 грама на ден Други зеленчуци - зеле, маруля, репички, краставици, тикви, домати и билки  може да се използват без почти никакви ограничения. Препоръчително е да се консумират сурови и варени
  • Яйца -  не повече от 2  на ден, варени, под формата на омлет 
Плодове:
  •  Кисели и кисело-сладки сортове на ябълки, портокали, лимони, червени боровинки, червен касис - до 200-300 грама на ден.

Млечни продукти: 
  • Кисело мляко, мътеница, неподсладено кисело мляко - по 1-2 чаши на ден. 
  • Сирене, заквасена сметана, сметана - понякога и в малко количетво
Извара, и овесена каша, каша от елда, трици - подобряват  метаболизма  и нормализират функцията на черния дроб

Напитки:
 Позволени
  • Зелен или черен чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, сок от горски плодове 

Храненето при диабет трябва да е най-малко 4 пъти на ден, но по-добре - 5-6 пъти. Храната трябва да бъде богата на витамини, макро и микро елементи и фибри.
Внимание:
Ако Вашият лекар ви посъветва за диета, която е коренно различна от това, което е написано на тази страница - следвайте неговите съвети! Само лекар, знае историята на вашето здраве, може правилно да оцени ситуацията и да направи препоръки, които са най-подходящи за вас.

Източник:dietite-knowledge.blogspot.com/2012/04/blog-post_20.html


Тагове:   диета,   диабет,   инсулин,   хранене,


Гласувай:
1
0


Вълнообразно


1. анонимен - Диабет
22.10.2012 15:20
мерси:):):)
помогнахте ми (hug)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 294958
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 452
Архив
Календар
«  Юли, 2014  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031