Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2012 07:39 - Меню според възраста за жените и мъжете
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 2784 Коментари: 0 Гласове:
2



image

15-22 години


Юношество - последният етап в живота, когато тялото  расте. По-конкретно, когато скелетната система се развива: през тези 7 години, скелета на  един мъж нараства до 8 см, а на жената - с 4,5.
Това означава, че един от най-важните елементи на диетата трябва да бъдат продукти, които съдържат калций - мляко и млечни ястия, риба и спанак. Калция има една особеност -  най-добре се абсорбира  сутрин или през нощта, което означава, че по-голямата част  богати на калций храни трябва да се консумират за закуска или вечеря.За усвояването на калция е необходим  витамин D. Най-сигурният източник на този витамин са соленоводните риби и черния дроб.
В този интервал от време  "узрява"  репродуктивната система. Лекарите казват, че е невъзможно да се повлияе фундаментално  на този процес, но е възможно да се създадат благоприятни условия за развитие. За да направите това, момичетата трябва да обогатят менюто си с  растителни масла - зехтин, тиква, синап, ленено семе. Трябва да се включат в менюто и морски дарове - особено черупчести мекотели (миди, стриди). Те съдържат цинк, необходим за здравето на простатната тъкан.

Да не забравяме, че това е възрастта, в която се набляга на образованието. Това означава много мощен натиск върху мозъка и  върху черния дроб. Мозъкът се нуждае от въглехидрати. Включете в менюто  грозде, кайсии, сливи, малини. За нуждите на  черният дроб - сирене, овесено брашно, боб и зелен чай: тези четири продукта подобряват способността за филтриране на черния дроб  и спомагат за  ускореното премахване на токсините чрез жлъчните канали.

Но най-важното - в тази възраст се изисква висококачествен протеин не по-малко от 130 грама на ден. Внася се в организма чрез консумацията на  домашни птици, говеждо месо и морска риба.

23 - 28 години

Това е разцвета на младостта. Обикновено това е възрастта, когато жените раждат първото си дете - и с право, защото до 28 години, репродуктивната система работи най-добре и  бременността е най-малко рискова.
Храната на една жена през този период трябва да е богата на витамини, фолиева киселина и желязо. Това означава, че в дневния хранителен прием трябва да присъстват пълнозърнести житни растения, червено месо, цвекло, сушени плодове, ябълки и риба, богата на омега-3 киселина.
В тази  тази възраст, много жени, независимо от бременност и раждане, се сблъскват с проблема "наднормено тегло". Най-често това се дължи не толкова с промяната на навиците на хранене, а с по-бавните темпове на живот: работата и семейството не изискват такава отчаяна мобилност от ежедневието на студента. Важно е да не пропуснете момента, когато теглото започва да се натрупва. Ако забележите, че дънките от миналата година не се вписват в областта на талията - трябва спешно да  ограничите приемането на въглехидрати. Но не за сметка на зърнените култури, а за сметка на сладкарските изделия, газираните напитки и рафинираната захар. При липсата на метаболитни нарушения, теглото ще се върне към предишните килограми в рамките на 2-3 месеца.

За мъжете на тази възраст е добре да преминат на  постно месо, зеленчуци, червено вино или просто сок от червено грозде.

29 - 36 години

Тази възраст, лекарите често наричат  "ерата на кариериста." Всъщност, най-големите постижения в кариерата, като правило, попадат в навечерието на третото десетилетие. Но тя също така означава доста сериозно предизвикателство за нервната система. Има дори специален термин - "кризата на тридесетте години",  когато са постигнати определени професионални успехи, но в същото време се натрупва  някаква вътрешна празнота, осъзнавайки, че младостта си отива.
В този период трябва да наблегнем на  типа храна "Антистрес" - какао, чай, хибискус чай, коктейли с мента. Започнете деня с една добра протеинова закуска  - бъркани яйца, колбаси и сирене, извара с плодове. За обяд, винаги (да, за тази възрастова група - задължително) е да се яде супа, за второ блюдо - месо или риба.  Картофите или паста, трябва да бъдат изключени като вариант за гарнитура. Но ориз и зеленчуци могат да се консумират без ограничения. На вечеря хапнете  нискомаслено кисело мляко.

Именно в тази  възраст започват да се проявяват признаците на стареене. Може да избегнете тези така обезпокоителни признаци чрез промяна на режима на хранене. Постарайте се да пиете негазирана , чиста вода не по-малко от 2 литра на ден. След 18 часа не пийте повече от 300 мл. Задължително трябва да включите в менюто продукти, които помагат да се изведат от организма свободните радикали  - най-опасната клетка на остаряването . Има много продукти които да помогнат в тази насока: соя, зелен и бял чай, червена боровинка, червено грозде, зелени чушки, киви, сьомга, пуешко месо, ориз, елда, моркови и др.

Ако най-малко веднъж на ден  включвате в менюто тези продукти, може да  "отложите" признаците на стареене, най-малко пет години.

37 - 46

На тази възраст, преди началото на менопаузата, половите хормони са по-актвни  от всякога. Ето защо след 37 години много жени имат сексуален връх. Но в същото време на тази възраст могат да започнат "възрастови" здравословни проблеми: заболяване на щитовидната жлеза, хондроза (заболяване на хрущялната тъкан), артрит.
Ето защо е необходимо да се включат в менюто храни, богати на йод и да се ограничи използването на много сол. Добре е  2-3 пъти на седмицата, да имаме "ден за риба", и един път седмично- ден за  вегетарианство. След 40 години намалете консумацията на месо, а  с прекратяване на менструацията напълно го изключете. Наблегнете на  риба и морски дарове - източник не само на леки протеини, но и на йод. Богати на йод са също орехите и  морските водорасли.

Мъжете в тази възраст е добре да се откажат от животински мазнини и излишната сол. Както знаем, много мъже в тази възрастова група са предразположени към  инфаркти и инсулти, причина за което е излишния холестерол в кръвта. Алкохола, ако не е чаша сухо вино за вечеря също трябва да се изключи. Мъжете също трябва да си "организират" най-малко един вегетариански ден в седмицата.

47 - 51

Кратък, но сложен отрязък -  57% от жените в тази възраст започват менопауза: настъпват хормонални промени, цикълът постепенно изчезва. През този период може да се наблюдават проблеми със съдовете - хипотениците стават хипертоници (често съвсем неочаквано), бъбреците започват да работят по-малко, има отоци, главоболие, горещи вълни и пристъпи на треска.
В тази възраст, жените започват да наддават на тегло бързо заради промените в ендокринната система. Можете да противодействате на това чрез хормонална заместителна терапия, или с възрастово меню, което се основава почти изцяло на растителна храна. Месо и риба могат да се ядат 1-2 пъти седмично, а през останалите дни  "подмладяващи зеленчуци" - домати, лук, чесън, патладжан, тиквички, репички.

Мъжете трябва внимателно да следят кръвното си налягане, да се откажат от кафе и силен черен чай  в полза на какаото, зеления чай, плодов или зеленчуков сок. И не забравяйте, че главният враг на здравето в тази възраст са колбасите.

52 - 60

Сравнително по-лека възраст. Хормоналното преструктуриране е почти завършено, можем да живеем мирно и за свое удоволствие.
На тази възраст трябва да "се движим" към една диета от млечни продукти: факт е, че при жените се повишава риска от остеопороза (загуба на костна маса, риск от фрактури). Препоръчва се  редовен прием на калций.

При мъжете е странно,но може да дойде "втора младост" - ако това се случи, тогава нека препрочетат препоръките за 20-годишни деца! :)

61 - 68

Процеса на преминаването на храната през стомашно-чревния тракт се забавя и това може да доведе до натрупването на токсични вещества в тъканите.
Това може да бъде избегнато само с яденето на достатъчно фибри - пълнозърнести житни растения, плодове. Месото може да се елиминира напълно - в тази възраст тялото не се нуждае от месо.

 69 и нагоре

В основата на храненето - плодове и зеленчуци, богати на калий и бета-каротин (кайсии, праскови, сливи, картофи, патладжан, пипер, магданоз), зърнени храни, и винаги - подправки. Много експерти съветват възрастните хора да увеличат използването на подправки и сосове няколко пъти, заради факта, че те подобряват проводимостта на нервите в тъканите. Особено добри подправки са-  кардамон, бахар, карамфил, розмарин. През нощта е добре да се пие чай от лайка, маточина и мащерка, и млечни продукти, консумирани в няколко часа преди лягане.
Източник: dietite-knowledge.blogspot.com/p/blog-page_02.html


Тагове:   диета,   меню,   възраст,   хранене,   години,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 800462
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930