Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 21:48 - 10 полезни храни, които често забравяме да консумираме
Автор: sibillav Категория: Рецепти   
Прочетен: 1326 Коментари: 0 Гласове:
1



 Здравословното и рационално хранене е една от най-често обсъжданите и коментирани теми. Въпреки че в науката и медиите виреят всевъзможни мнения по въпросите за здравето и храната, на практика хранителният режим на голяма част от хората не се променя и остава също толкова нездравословен, а някои интересни, полезни и дори приятни храни рядко или никога не стигат до трапезата ни.
 Джими Бауден е американски специалист по въпросите на храненето и автор на множество книги. Той е публикувал във вестник “Ню Йорк Таймс” списък на продуктите, които според него хората би трябвало да консумират, но не го правят достатъчно често. В списъка има някои малко известни и по-трудно откриваеми растения като тученица или goji berries, но има и такива, които са с уникални хранителни качества и са напълно достъпни.


 Предлагаме ви списък на 10 от полезните храни, за които често забравяме.

Цвекло
Toва кореноплодно растение е по-сладко от всеки друг зеленчук и е един от най-добрите източници на фолиева киселина и бетаин. Тези две съставки заедно регулират нивото на хомоцистеин в кръвта, който вреди на артериите и предизвиква сърдечни болести.
Правени са експерименти с мишки, при които е доказано, че естествените пигменти, които придават червения му цвят, са полезни в борбата с рака.
Полезните свойства на цвеклото да познати още от най-дълбока древност. Още римляните са използвали цвеклото за лекуване на треска и рани, в Средновековието е била известна функцията му на афродизиак. Цвеклото е легендарно като универсална панацея до такава степен, че здравният министър на ЮАР Манто Чабалала Мисманг официално го пропагандира като средство срещу СПИН, с което тя си спечелва прякора „Доктор Цвекло”.
 Специалисти по храненето казват, че цвеклото е добре да се консумира свежо и сурово. Печенето му намалява антиоксидантните му свойства. Листата му също са годни за консумация и са заредени с полезни витамини, минерали и антиоксиданти.


 Канела
Тази подправка също е позната от дълбока древност. Днес най-често тя се смесва със захар и се използва в сладкарството.
 Канелата помага за контролирането на кръвната захар, чието повишаване крие риск от сърдечни болести. Проучвания са открили, че хора с диабет втори тип, които са консумирали по 1 грам канела на ден в продължение на 6 седмици (около ј чаена лъжичка всеки ден), значително са намалили не само кръвната си захар, но и триглицеридите и вредния си холестерол. Активните съставки в подправката помагат на клетките да усвоят захарта до 20 пъти по-бързо. Освен като подправка, можете да се насладите на вкуса на канелата и като изпивате по една-две чаши 
чай от цветчета на алое

 
Сок от нар
Питието е популярно от десетилетия насам в Близкия изток, но у нас, ако се консумира, то най-често е като съставка в някой коктейл в заведение. Всъщност сокът от нар се смята за изключително полезен. Израелски учени са установили, че мъже, които редовно са консумирали 50 ml сок от нар в продължение на година, са намалили кръвното си налягане с 21% и значително са подобрили кръвообращението си. Освен това 100 ml от сока осигуряват 50 % от необходимата дневна доза витамин C. Смята се, че съдържа тройно по-голямо количество антиоксиданти, отколкото червеното вино и зеления чай. Още в Древна Гърция се е смятало, че нарът повишава сексуалните възможности и той станал символ на плодовитостта. 


 Сушени сливи
Те съдържат хлорогенни киселини, антиоксиданти, особено ефективни срещу супероксидния анион-радикал, вредящ на структурата на клетките, което се счита за една от основните причини за рака. В домашната медицина сливите и сокът им често се ползват против запек.

 Тиквени семки
Тиквените семки са най-хранителната част от тиквата. Употребата им е най-лесният начин да консумирате повече магнезий. Френски изследователи наскоро установиха, че мъже с по-високо ниво на магнезий в кръвта са с 40% по-малък риск за ранна смърт от тези с по-малко магнезий.
 Тиквените семки съдържат също така цинк и разнообразни витамини, а някои смятат дори, че намаляват лошия холестерол. Освен това 1 грам протеин от тиквените семки съдържа толкова триптофан, колкото има в 1 пълна чаша мляко. Триптофанът е незаменима аминокиселина, която служи за редица функции на организма и се смята, че богатите на триптофан храни помагат за регулирането на апетита, добрия сън и повишаването на настроението. 30 грама печени семки съдържат около 150 мг магнезий, с което лесно може да се набави необходимата дневна доза от 420 мг.

 Сардини
Сардините са богати на омега-3 мазнини и калций и за разлика от много други риби нямат живак. Съдържат още желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и манган, както и всички Б-витамини. Омега-3 мазнините са полезни за сърцето и мозъка и помагат за регулацията на нивото на захарта в кръвта.

Куркума
Куркумата често е наричана „суперзвездата сред подправките”. Куркуминът – активната съставка в куркумата, е жълто-оранжев и се среща в кърито. В последните години привлича значителен интерес с възможността си да лекува различни състояния без странични ефекти. 
 Още от древни времена в Индия съставката се е ползвала за лекуване на ревматизъм, кожни заболявания, диария, глисти, възпаления, запек, колики. Куркуминът е известен с антитуморните си, антиоксидантни, антиамилоидни и противовъзпалителни свойства. Има и косвени свидетелства, че куркуминът подобрява мозъчните функции. Можете да  осигурите на организма си малки количества куркума като приемате по две таблетки дневно  
Хранителна добавка с хиалуронова киселина на Форевър Ливинг, защото в нея освен ХК е добавена куркума като средство за подобряване действието на ставите. Маслото от корена на куркума е богато на калий и желязо, а клинични изследвания доказват благотворното му влияние върху ставите.
 
Боровинки 
Освен свежи през лятото, могат да се ползват и замразени през цялата година. Боровинките са известни с благотворния си ефект върху паметта и болести, свързани със стареенето, като Алцхаймер и Паркинсон. Чрез експерименти с животни е доказано, че намаляват мозъчните увреждания при удар. Боровинки можете да осигурите на организма си като приемате дневно по 50 мл 
нектар от алое вера с червени боровинки. Червените боровинки са много богат източник на витамин С и в началото на XIX век се използват широко от моряци, тръгнали на дълги пътешествия, за предотвратяване на скорбут – болест, причинявана от недостиг на витамин С. Индианците пък използват червените боровинки като лекарство, и дори и днес те са известни като средство за пречистване на организма, което основно действа върху бъбреците.

 Тиква
Свежа или консервирана, тиквата е вкусен нискокалоричен зеленчук, богат на фибри, имуностимулиращия витамин А, витамин C и калий. Помага за регулиране на апетита и в превенцията на артеросклероза.

Гуава
Гуавата е не много известен по нашите географски ширини тропически плод, с леко кисел вкус, който става все по-сладък навътре към сърцевината. Забележителна е, защото съдържа по-висока концентрация на ликопен – антиоксидант против рак на простатата, от всяко друго ядливо растение, дори от доматите и динята.
В една купа гуава има 688 мг калий, което е 63% повече от съдържащия се в банана. Една от най-богатите на фибри храна – почти 9 г. в чаша. Всичко в плода се яде и е хранително – от кората до семките. Кората има повече витамин C от кората на портокал. Намира се в по-големите супермаркети.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 798976
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930