Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2015 20:38 - Геополитическия "Голям взрив" /БРИКС, ШОС И ЕИС/
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 3818 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.08.2015 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image



Геополитическия "Голям взрив" /БРИКС, ШОС и ЕИС/



Кросс

 

 

/Поглед.инфо/Нека да започнем с геополитическия „Голям взрив“, случил се преди няколко седмици. Ето резултатите: Отсега нататък всяка възможна бъдеща атака срещу Иран от Пентагона (съвместно с НАТО), ще бъде нападение срещу взаимосвързани организации- БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), Шанхайската организация за сигурност (ШОС), Евразийският икономически съюз (ЕИС), новата китайска Азиатска инфраструктурна инвестиционна банка (АИИБ) и банката за развитие на БРИКС. Някой може да не са наясно с тези организации, но те създават нов ред в Евразия.

 

Техеран, Пекин, Москва, Исламабад и Ню Делхи активно изграждат взаимни гаранции за сигурност. Няколко дни преди споразумението във Виена, за да се осъществи иранската ядрена програма, тези държави се събраха на двойна БРИКС/ШОС среща в Уфа, Русия - място, за което надали хората са чували и среща, която не получи никакво медийно внимание в САЩ. И така, рано или късно, това развитие ще накара войнствената партия и избрани неокони (както и неолибералкони) да гледат как светът, който те мислят, че функционира според техните желания, се сгромолясва

 

 

Евразийският копринен път

 

   По време на сделката от Виена, аз имах удоволствието да наблюдавам как иранският външен министър Джавад Зариф и неговият дипломатически отбор направиха почти невъзможното: споразумение, което всъщност може да прекрати санкциите срещу тяхната страна от асиметричен, до голяма степен в изкуствен конфликт.
   Срещата в Уфа бе преамбюла на дълго отлаганото споразумение във Виена. Тя обхвана динамиките в евразийския континент и сигнализира за бъдещия геополитически „Голям взрив“. В Уфа, от 8 до 10 юли, седмата среща на БРИКС и петнадесетата среща на ШОС дадоха началото на почти необратими процеси и геополитически тектонични размествания.
   Дипломатическия гениален ход на Владимир Путин бе неформалната среща на ЕИС. Можем да го наречем мека силова декларация на война срещу имперската логика на Вашингтон, която ще обобщи дълбочината на развиващото се китайско-руско стратегическо партньорство. Вкарвайки всички тези държавни глави под един покрив, Москва предложи визията за надигаща се, координирана геополитическа структура, съставена в евразийското пространство. Ето важността на Иран: без значение какво се случи след Виена, Иран би бил жизнен хъб в Евразия за тази нова структура.
  
Ако четете декларацията, която излезе от срещата на БРИКС, един детайл ще ви порази: ЕС почти не е споменаван. От гледна точка на лидерите на ключовите нации на БРИКС, те използват нов подход към Евразия, обратен на езика на санкциите.
   Ето няколко примера за зашеметяващата дейност по време на Уфа, игнорирана от американските медии. В техните срещи Путин, Си Дзинпин и индийският премиер Моди изработиха практичен начин за напредване на китайската визия за бъдещия евразийски „Копринен път“. Моди одобри китайските инвестиции в неговата страна, докато Си и Моди заедно изявиха желание да решат граничните спорове.
   Отговорът на БРИКС към Световната банка е Нова банка за развитие (НБР), която бе официално стартирана с 50 милиарда долара начален капитал. Фокусирана върху финансирането на големи инфраструктурни проекти в нациите от БРИКС, тя има възможността да акумулира 400 милиарда долара капитал, според нейния президент Кундапур Ваман Камат. По-нататък се очаква фокусиране върху начинания в други развиващи се държави - в техните валути, подминаващи по този начин американския долар. НБР ще бъде тясно свързана с Пътя на коприната. Както бразилският президент на банката за развитие Лусиано Коутиньо заяви, в близко бъдеще банката може да помага на държави, които не са членки на ЕС, като Македония и Сърбия. Това ще бъде опит на НБР да разбие статуквото, наложено от Брюксел. Заговори се за възможността, дори за евентуална помощ за сирийската инфраструктура, разрушена от войната.

    Централите на НБР и АИИБ са разположени в Китай. В същото време, руският външен инвестиционен фонд подписа меморандум за разбирателство с фондове от други страни и така бе дадено началото на неформален инвестиционен фонд с партньори - фондът за Копринения път и Infrastructure Development Finance Company.

 

 

Новата Голяма игра

 

   От една страна, това може да се счете като част от Новата Голяма игра в Евразия. Обратната ѝ страна е Транс-тихоокеанското партньорство и Атлантическото партньорство, чрез които САЩ се старае да запази своето глобално икономическо господство. Въпросът, който тези планове повдигат, е как да се интегрират търговията и бизнеса в този огромен регион. От китайска и руска перспектива Евразия трябва да се интегрира чрез мрежи от магистрали, високоскоростни ЖП линии, летища, пристанища и тръбопроводи. По земя, море и въздух новият Копринен път трябва да създаде икономическа версия на доктрината на Пентагона „Full Spectrum Doctrine“- карайки китайските икономически гиганти да сключват инфраструктурни сделки по цяла Евразия. 

   Междувременно Русия продължава да модернизира и диверсифицира своята икономика, силно зависима от енергийния сектор. Освен това, лидерите ѝ се надяват да смесят Пътя на коприната и икономиките на Евразийския съюз. А Евразийският икономически съюз започна да установява свободни търговски зони с Индия, Иран, Виетнам, Египет, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела. Междувременно ШОС се разширява и се движи към установяването на икономическо сътрудничество. Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан ще разчитат все повече на задвижените от китайски капитали НРБ и АИИБ. В Уфа Индия и Пакистан почти завършиха прехода от наблюдатели към членове на ШОС. Това се превръща в алтернатива на Г8.

   В същото време, що се отнася до Афганистан, нациите от БРИКС и ШОС призоваха за „разоръжаване на въоръжената опозиция, приемане на конституцията на Афганистан, прекъсване на връзките с Ал-Кайда, ИД и други терористични организации.“ В рамките на афганистанското национално единство, организацията ще приеме талибаните като част от бъдещо правителство. Техните надежди, имайки предвид желанието им за интеграция на региона, е за стабилен бъдещ Афганистан, имащ възможността да приеме китайски, руски, индийски и ирански инвестиции, както и дългоочакваното завършване на газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (ТАПИ), с дължина 1420 километра, на стойност 10 милиарда долара. Всяка от държавите ще получава 42% газ, останалите 16% отиват за Афганистан.

 

 

Пентагонът е изправен пред нов свят

 

   На Международния икономически форум миналия месец Владимир Путин каза на репортера на PBS, че Москва и Пекин желаят искрено партньорство със САЩ, но са отблъснати от Вашингтон. Шапки долу за „лидерството“ на Обама и неговата администрация. Някак си, те успяха да съберат двама бивши геополитически съперници, обединявайки тяхната пан-Евразийска стратегия. Дори и скорошната сделка във Виена с Иран надали ще срути 36-годишната стена на недоверие между Вашингтон и Техеран. Има големи шансове свободната от санкции Иран да бъде абсорбирана от китайско-руския проект за интеграция в Евразия.

   В отговор на ситуацията в Украйна и опасността от „възкръсваща“ Русия, милитаризирането на Европа, дирижирано от САЩ, се ускорява. Днес НАТО е обсебено от т.нар. „стратегическо преосмисляне“- подготовка на различни сценарии за война, водена на европейска територия. Както икономистът Майкъл Хъдсън посочва, дори финансовите политики се милитаризират и се свързват с натовската Студена война 2.0.

   В последния доклад на Пентагона четири държави са посочени като потенциални врагове. Три от тях формират евразийското ядро- Китай, Русия и Иран, четвъртата е Северна Корея. Тези държави се противопоставят на „международната сигурност и стабилност“. Те са наречени „държави-ревизионисти“.

   В края на краищата, каквото и да направи Вашингтон, със сигурност ще рефлектира страха от увеличаващото се стратегическо партньорство между Русия и Китай, техният икономически растеж и видимите резултати в евразийското пространство. В Уфа Путин заяви на Си Дзинпин: „Обединявайки силите си, ние (Русия и Китай) ще се справим с всеки проблем“.


Автор: Пепе Ескобар

Евгени Рушев - превод


Прочети цялата статия тук: Геополитическият „Голям взрив“ - Поглед Инфо
Източник: svetoven.pogled.info/news/66737/Geopoliticheskiyat-Golyam-vzriv

Още по темата: dnesplus.bg/News.aspx




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043900
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031