Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2013 10:00 - Олигарси на България (списък)
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 7231 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Анри Леви, мениджър – над 3 млн. лв.

Фирмата му “Фадата” днес дължи високите си обороти на успешните продажби, които прави не само у нас, но преди всичко в чужбина. Самият той преподава програмиране в България, като дълго време е бил високоплатен в професията в чужбина на почти всички континенти. Днес самият той твърди, че за него парите са само средство, трупа ги благодарение на контактите си с корпоративни клиенти зад граница, а у нас фирмата му поддържа софтуера на най-големите държавни институции. Разполага с фирми в САЩ и Япония, а технологичните продукти продава на компании в цял свят.

Христо Друмев, шеф на НДК – над 1 млн. лв.

Генералният директор на Националния дворец на културата има собствен бизнес чрез участието си в управата на общо 16 фирми и организации, президент е на Съюза на българските производители и изложението “Произведено в България”. За повече от 10 години, откакто заема този ръководен пост, НДК е на самоиздръжка, успява да привлече крупни инвестиции в най-големия наш културен център. Наследник е на крупни търговци, 17 години е на дипломатическа работа в европейски столици, а също и двукратен световен шампион по бридж.

Жорж Ганчев, политик – над 1 млн. лв.

Основателят на Български бизнес блок (БББ) дълги години живее и работи в САЩ, където е емигрант от 60-те, завършил е Театралния институт в Холивуд, което му позволява да се изявява като режисьор, продуцент, сценарист в киното и телевизията. В българския политически живот участва активно от 90-те години, бил е депутат в 37-ото и 38-ото Народно събрание. Притежава имот в столичния квартал “Владая”, който се оценява на солидна сума. Участва и в президентските избори през 2001 г., като винаги успява да привлече сериозни инвестиции към собствената си партия.

Христо Илиев, предприемач – над 1 млн. лв.

Управляващият директор на една от най-престижните компании за недвижими имоти на нашия пазар “Адрес България холдинг” вече десет години печели добри клиенти благодарение на печелившата си маркетингова стратегия. Това е фирмата с най-много офиси в цялата страна ­ 23 на брой, и работи в партньорство с над 50 държави по света, с които досега е сключила стотици сделки на изгодни цени. Днес печелившата компания има представителства в Берлин, Лондон и други европейски столици, които са източник на високоплатени имотни сделки.

Игнат Канев, предприемач – над 500 млн. лв.

Българинът, който вече пет десетилетия живее и работи в Канада, е емигрирал през 1941 г. на 14-годишна възраст. В самото начало започва бизнес с имоти, днес фирмата му, която е с най-голямата сграда в Канада, осигурява работа на повече от 400 човека и има годишен оборот от 250 млн. долара. Мултимилионерът е обявен за бизнесмен №1 на Канада. В България има едноименна фондация, чрез която дарява средства на нуждаещи се домове у нас. Известен е в деловите среди на САЩ и Канада като преуспял строителен предприемач и меценат с огромно финансово състояние.

Цеко Минев, банкер – над 30 млн. лв.

Известният български банкер, член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка (ПИБ), заедно с не по-малко популярния си колега Ивайло Мутафчиев, е миноритарен собственик на ПИБ. Лично той като финансист притежава 13,2% от ПИБ, или поне 7 млн. лв. дялово участие. Той е и съсобственик на Първа финансовo-брокерска къща ­ един от водещите играчи на капиталовия и паричния пазар, акционер в ПИБ. През лятото Цеко Минев изкупи в съдружие с Мутафчиев и целия дял на MG в Балканска банка, Скопие ­ над 50% от капитала на македонската банка.

Димитър Ковачев, мениджър – над 2 млн. лв.

Това е един от собствениците и основателите на най-популярната музикална агенция у нас ­ “София мюзик ентърпрайсиз” от 1991 г. Компанията му има печеливши позиции в музикалния бизнес. Агенцията има бизнес отношения с водещи музикални фирми в чужбина, продуцирала е повече от 200 концерта на световни звезди. Ежегодно организира музикалните фестивали Arena Muzika и Music Jam, които са източник на огромни приходи. Ковачев е собственик на бившите клубове в столицата Funky`s Pub и Mr. Punch, притежава и собствена рекламна агенция.

Стефан Хаджиниколов, мениджър – над 1 млн. лв.

Шефът на Съюза на вносителите на автомобили в България почти 25 години работи в автомобилния бранш, като до 1990 г. е бил директор на единствената специализирана структура за внос на западни автомобили “Автокореком”. След тази година става вносител на “Мазда” и “Киа” за страната, а сега е председател на Съюза на вносителите на автомобили в България. Чрез фирмата си “Сумит моторс България” се занимава с внос, износ и търговия с моторни превозни средства, лизинг, производство на части и оборудване за тях.

Слави Бинев, предприемач – над 3 млн. лв.

Един от най-известните бизнесмени в ресторантьорския бизнес в страната се прочу с делото, което води няколко години срещу шефа на “ВАИ холдинг” Георги Илиев. Крупният предприемач е и шеф на комисия в БОК. Той е един от акционерите в популярната “М.И.Г. груп”, фирмата, която държи верига от столични заведения. Приходите му в размер на милиони се формират в голяма степен и от доходите му от “Биад”, един от най-прочутите и посещавани клубове на територията на столицата.

Стоян Митов, предприемач – над 1 млн. лв.

Собственикът на двете престижни заведения в столицата енотека UNO и UNO BBQ Garden работи само с VIP клиенти заедно с брат си. Управителят на луксозните ресторанти, които са скъпоструващи не само за клиентите, са популярни с уникалната си колекция от подбрани френски и италиански вина. Собствеността и управлението им несъмнено доказва неговото немалко финансово състояние. Притежава и богата италианска колекция от вина, които са елитни и скъпи в цял свят. Парите си печели като предприемач със собствен бизнес и благодарение на международните си контакти.

Бранимир Ботев, мениджър – над 1 млн. лв.

Председателят на Надзорния съвет на винарска изба “Розова долина” има тесни връзки с фамилията на Симеон Втори. Избата, която той управлява и от която притежава собствен дял, има правото да ползва личния царски герб. Винопроизводителят държи правата върху производството на специална царска селекция, която се купува от заможни колекционери от Швейцария, Франция и САЩ. Избата има почти стогодишна история, а само преди няколко години Ботев е сред хората, които я купуват. За него търговията с елитни и скъпи вина е източник на високи доходи.

Стоян Денчев, консултант – над 1 млн. лв.

Сегашният ректор на Колежа по библиотекознание и информационни технологии има дълга и успешна професионална кариера като вицепрезидент на MG, политик и бизнесмен. Бил е президент на Надзорния съвет на Екпресбанк, посланик във Финландия, депутат и заместник-председател от ДПС в 37 НС, главен секретар на Министерския съвет в правителството на проф. Любен Беров. Напуска поста си в корпорацията MG, за да се заеме с консултантски услуги и преподавателска дейност и като ректор. Постовете, които е заемал в професионалната си кариера, говорят и за високите му доходи.

Павел Найденов, предприемач – над 50 млн. лв.

Бащата на покойния президент на “MG корпорация” заедно със съпругата на Илия Павлов днес управляват огромното богатство, което наследиха, оценено по независими оценки на 2.5 млрд. лв. Бащата на починалия крупен бизнесмен е сред директорите на корпорацията. Самият Павел Найденов е кадър на туристическата ни индустрия отпреди 10 ноември 1989 година. Отскоро той оглави и българският женски футбол.

Атанас Тилев, предприемач – над 50 млн. лв.

Бившият банкер е известен с връзките си с разузнавача Бриго Аспарухов и с бившата Държавна сигурност. Тилев стана скандално известен с това, че финансира премира Сакскобургготски, с който имат общ бизнес. Името му нашумя и като собственик на фалиралата Банка за земеделски кредит, както и със заплетените му отношения с кръга “Орион”. Неговата фирма “Дару финанс” държи над 60% от акциите на застрахователно дружество “Витоша”.

Димитър Калчев,  – над 5 млн. лв.

Бивш министър на държавната администрация, бил е кмет на Русе в продължение на два мандата. Отново в крайдунавския град той е оглавявал клона на Кредитна банка, която беше собственост на “Мултигруп”. Още преди години е работил като ръководител на обекти на “Машинекспорт” в Танзания, Уганда, Кения и Етиопия, което е източник на значителни средсва в десетте банкови сметки, които притежава, както и акции в редица фирми. Той е човекът, който попълни едни от най-дългите имотни декларации с декларирани повече от десет имота. Съпругата му е собственик на автогарата в Русе.

Димитър Желев, финансист – над 2 млн. лв.

Изпълнителният директор на “Алианц България холдинг” оглавява общо шест дружества с предмет на дейност застраховане, презастраховане, пенсионно осигуряване, както и Търговска банка “България Инвест”. Самият Желев твърди, че компанията е най-големият инвеститор у нас и участник в редица благотворителни инициативи, годишният брутен приход на компанията се изчислява на над 100 млн. лв. Успешният старт на дейността той полага със създаването на застрахователна компания “България”, която по-късно е изкупена от немския концерн “Алианц”.

Горан Петков, предприемач – над 2 млн. лв.

Собственикът на една от първите фирми за охрана у нас “Секюрити холдинг” е бивш служител на МВР, който се занимава с охранителен бизнес от началото на 90-те години. Дружеството, на което той е директор, е с капитал повече от 1 млн. лв. и има за пердмет на дейност търговия, посредничество, строителство, консултации. Съпругът на чаровната депутатка Юлияна Дончева е инициатор и на личните є участия в телевизионни предавания в италианската телевизия. Днес преуспяващото семейство притежава луксозни имоти и значителни банкови сметки.

Гриша Ганчев, предприемач – над 100 млн. лв.

Собственикът на “Литекс Комерс” и шеф на един от най-големите футболни клубове в страната ­ “Литекс”, натрупа значително финансово състояние. Днес той е сред най-големите спонсори на спорта у нас. Бившият спортист се занимава с доста печеливш бизнес чрез фирмата си “Литекс Комерс” за търговия с горива. Негова собственост е и производството на соковете “Куинс” и кафе “Либерте”. Бизнесменът е и известен колекционер на скъпи картини на български художници, които се оценяват на милиони лева.

Максим Димов, предприемач – над 10 млн. лв.

Бившият ковчежник на НДСВ и депутат на ДПС от 37-ото Народно събрание печели значителни суми от приватизацията, в която участва с фирмата си “Селена холдинг”, понастоящем е шеф на инвестиционния посредник “Хеджър”. Той е сред създателите на “Северкооп гъмза холдинг”, името му е известно и в банковите среди, бил е в Надзорния съвет на Росексимбанк и сред създателите на фалиралата Елитбанк. Има значително дялово участие в редица фирми с различен предмет на дейност, което гарантира високите му доходи.

Валентин Карабашев, предприемач – над 5 млн. лв.

Бившият министър на търговията и вицепремиер в правителството на Любен Беров успява да натрупа значителен финансов капитал по време на масовата приватизация чрез основания и ръководен от него инвестиционен фонд “Златен лев”. Политикът и преуспяващ предприемач е председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), където членове могат да бъдат само лица, притежаващи акции и дялове в български предприятия на обща стойност минимум 1 млн. лв., което гарантира високите му банкови сметки.

Явор Милушев, депутат – над 1 млн. лв.

Българският актьор, който влезе в политиката като народен представител от НДСВ, е единственият от царските депутати, който може да се похвали със синята си кръв. Водачът на царската листа в Перник има графско потекло, връзката му с европейската аристокрация е по майчина линия, фамилията му има швейцарски корени и носи освен собствен герб и титлата граф и значително финансово състояние. По бащина линия депутатът също наследява високо оценявани имоти, тъй като баща му е бил известен столичен адвокат от аристократичен род.

Олег Недялков, банкер – над 1 млн. лв.

Изпълнителният директор на Търговска банка “България Инвест” има дългогодишна и успешна банкова кариера, Той остава в историята на банковото дело като създател на Обединена българска банка – първата банкова консолидация, на която е и изпълнителен директор. По свое желание се оттегля от този пост, оставайки член на Надзорния съвет на банката, за да заеме поста на главен изпълнителен директор на ТБ “България Инвест”, която е част от “Алианц България холдинг”. Икономист по образование, той осъществява едни от най-успешните и значими банкови операции, които са източник на значителни приходи.

Вежди Рашидов, скулптор – над 1 млн. лв.

Известният български скулптор, завършил Художествената академия, днес излага творбите си в цяла Европа, Русия и Близкия изток. Неговите скулптори са притежание на престижни галерии в много точки по света и се купуват от богати колекционери, което несъмнено му носи огромни приходи в личните му сметки. Рашидов е носител на редица отличия за приноса си в изкуството, които му носят и международно признание. Tой участва и в журито на престижните конкурси за красота у нас. Скъпо платеният скулптор понастоящем се изявява и в политическия живот на страната като общински съветник.

Христо Порточанов, мениджър – над 20 млн. лв.

Изпълнителният директор на футболен клуб “Нафтекс” има съвместен 10-годишен договор с петролния бос Митко Събев, председател на Надзорния съвет на “Нафтекс България холдинг”, според който капиталът на футболния клуб става 30 млн. лв. Компанията е най-сериозният инвеститор в едноименния футболен клуб. Допреди няколко години Порточанов беше и собственик на бургаския вестник “Свободен бряг”, който беше трибуна за “войните” на футболния бос с “ЛУКойл”. Приходите за милиони лева в клуба и в личните му сметки са не само от инвестициите, но и от изгодните трансфери, реклама и спонсорство.

Николай Гигов, предприемач – над 75 млн. лв.

С фирмата си “Делта-Г” е един от най-големите в бранша на търговията с оръжие, притежаващи лиценз от държавата. Бизнесменът, който е съсобственик на футболния клуб “Локомотив ­ София” и на още ред други структури, е познат като близък до НДСВ. Оръжейният лиценз обаче му е даден далеч преди появата на движението и е един от първите, издадени в България изобщо. Гигов дълго време бе близък до ръководството на Частна земеделска и инвестиционна банка (ЧЗИБ).

Тони Веков, предприемач – над 10 млн. лв.

Изпълнителният директор на най-голямата дистрибуторска фирма за лекарства у нас “Търговска лига ­ Национален аптечен център” и съдружник във варненския фармацевтичен завод “Чайкафарма” е и председател на Асоциацията на търговците на едро с лекарства. Веригата “Образцови аптеки” също е част от печелившия бизнес на Веков с лекарства у нас. Така Веков се очертава като представител на затворения цикъл от производството през дистрибуцията до продажбата на лекарства. Несъмнено оборотите на трите нива се изчисляват на милиони лева, гарантиращи и големи лични приходи.

Тодор Дочeв, предприемач – над 10 млн. лв.

Изпълнителният директор на една от най-големите дистрибуторски фирми на лекарства у нас “Калиман РТ” държи половината от дяловете є, а други 45% контролира съпругата му. Като частно лице Дочев участва и в управлението на редица други структури, между които са бившите Аптечни управления в Бургас, Силистра и “Аптечно София-град”. Не е тайна и че “Калиман” е спонсор при приватизацията на едно от най-големите аптечни предприятия ­ бургаското. С дистрибуторската фирма се свързват и веригата аптеки “Сейба”. Управлението на дистрибуторската дейност и веригата от аптеки в страната гарантира огромни финансови приходи на Дочев.

Томас Лафчис, мениджър – над 5 млн. лв.

Експрезидентът на Футболен клуб “Левски” остава в историята на футбола като един от най-успешните мениджъри на отбора. За 9-те години, в които е председател на клуба, успява да си спечели име на човек с нюх към печелившите трансфери на футболисти. И днес като мениджър на футболен отбор в Гърция успешно движи сделките по трансфери на спортистите. Съпругът на добре познатата от БНТ Вяра Анкова се занимава с уреждане на добре платени и изгодни трансфери за български футболисти в чужбина, което несъмнено е източник на немалки приходи в личната му сметка. Той бе и акционер в отбора, като държеше 40% от акциите, преди да бъде сменен от Наско Сираков.

Юлия Берберян, треньор – над 10 млн. лв.

Бившата тенисистка треньорка и ексдепутатка от 38-ото Народно събрание стана скандално известна след обвинението за укриване на данъци в големи размери. Тя и съпругът й не бяха декларирали и платили данъци върху дохода след продажбата на 15-те апартамента, които замениха с общината срещу 21 дка в местността “Погребите”. Госпожа Берберян започва като инструктор по тенис, по-късно е директор на треньорите в Българската федерация по тенис. Преди няколко години основа собствено тенис-училище за млади спортисти. Тя е човекът, който управлява част от парите на трите си дъщери, които спечелиха значителни суми от наградни фондове на световните тенис-турнири.

Йохан Петков, мениджър – над 5 млн. лв.

Управителят на “Фесто България” и “Туул техник систем” твърди, че фирмата му е една от 100-те фирми с най-добри икономически резултати. Германската частна фирма е инвестирала 40 млн. лв. у нас и е реализирала редица крупни проекти в енергетиката. “Фесто” произвежда компоненти за индустриална автоматизация и пласира продукцията си във всички заводи в България. Плаща над 2 млн. лв. данъци годишно. Понастоящем оборотът само на едната от двете му фирми възлиза на повече от 20 млн. лв. Реализира износ за повече от 60 държави в света. Има богата колекция от картини, които смята да подреди в собствената си вила и да подпомага млади художници.

Начо Пищовколев, мениджър – над 1 млн. лв.

Президентът на “Нокиа България” споделя, че не е хазартна личност и разчита на опита и знанията си, които му носят не само професионални успехи, но и значителни финансови дивиденти. Самият той започва кариерата си в централата на “Сименс” и след това продължава директно на управленската длъжност в представителството на “Нокиа” за България. Управляваната от него компания е партньор на мобилните оператори у нас, с които реализира ползотворно сътрудничество. Марката “Нокиа” е пета в света по пазарна капитализация от 32 милиарда долара и №1 в България по същия показател

Румен Ралчев, предприемач – над 15 млн. лв.

Президентът на една от най-известните охранителни фирми “Балкан Секюрити груп” е завършил право в СУ, работил е и в системата на МВР, УБО и НСО. От 1991 г. се занимава с частен бизнес, като фирмата му включва още 5 други, специализирани за физическа охрана, транспорт на товари и ценности, сигналноохранителна техника, охрана на промишлени предприятия. Значителна част от приходите му са от договорите за охрана на известни личности. Финансови активи му носи и единственото частно училище за подготовка на организатори на охранителна дейност. Строителството, туризмът и ресторантьорството също имат дял в бизнеса му.

Иван Генчев, финансист – над 10 млн. лв.

Изпълнителен директор и партньор в “ББГ-Симекс България” ООД ­ един от най-успешните инвестиционни посредници у нас. След като завършва образованието си в Чехия, работи в нашата “Техноимпортекспорт”. По-късно е начело на представителството на “Хюндай мотор корпорейшън”, където е търговски директор. Успява да натрупа значителни лични авоари в уреждането на сделката по купуването на “Санданска Бистрица” от чешката “Енергопро”. С най-големи парични вноски става учредител в два приватизационни фонда ­ “Северкооп Гъмза холдинг” и “Холдинг КоопЮг”. Членувал е и в бордовете на директори на редица дружества.

Жеко Жеков, предприемач – над 5 млн. лв.

Съсобственикът и изпълнителен директор и на винпром “Винекс Славянци” АД успешно лансира продукцията си на международните пазари. Реализира значителни корпоративни и персонални приходи от продажбата на вина и алкохолни напитки в Европа и САЩ. Компанията включва пет винарски изби за вина и някои високоалкохолни напитки. В дружеството няма чужди акционери. Към момента закупената земя за лозови насаждения, четирите модерни технологични линии и поддържането на производствения процес се изчисляват на милиони лева. Компанията е спечелила над 200 златни и сребърни отличия.

Михаил Михов, индустриалец – над 50 млн. лв.

Собственикът на компанията “Булбрю” започва бизнеса си с дребна търговия, туризъм и посредническа дейност. Той самият се определя като индустриалец, а не като бизнесмен. Понастоящем ръководи “Булбрю”, която обединява трите пивоварни във Варна -”ММ биър”, в Мездра -”Леденика”, и в Русе. Собственик е на “ММ холдинг”, който включва – “ММ електроникс”, специализирана в продажбата на електроуреди, завод “Димят” за вина и ракии и хотел “Дунав плаза” в Русе. Запаленият по спорта икономист управлява варненския отбор по баскетбол “ММ биър ­ Черно море”.

Мариана Печеян, бизнес дама – над 3 млн. лв.

Въпреки че не успя да придобие лагерния завод, обособена част от ВМЗ Сопот, собственичката на ВСК “Кентавър” развива успешен бизнес с търговия и производство на машинни части и специално облекло за нуждите на отбранителната промишленост. Печели приза за бизнес дама на 2000 г. Има заводи в Дряново и във Велинград, председател е на Съюза на индустриалците ­ доставчици и поддоставчици. Стоките на предприятието се продават във всички страни от ЕС.

Боян Радев, колекционер – над 3 млн. лв.

Двукратният олимпийски шампион по борба днес е популярен като притежател на богата колекция от ценни предмети. Печели значителни суми още по във време на спортната си кариера. Известният колекционер разполага с една от най-богатите и стойностни колекции на антични ценности у нас. Наскоро той подреди в Софийската градска галерия двеста и петдесет шедьовъра на съвременната българска живопис и скулптура от личната си колекция. Сбирката беше показана за първи път пред публика. Творбите са от най-големите български художници от втората половина на миналия век, което ги прави уникални.

Светослав Йорданов, изпълнителен директор – над 1 млн. лв.

Изпълнителният директор на “Петрол” АД управлява най-голямата верига бензиностанции у нас, която е собственост на “Нафтекс”, и е част от “Синаргон холдинг”. Общо 13 млн. лв. е общата стойност на управляваните от него активи. “Петрол” АД има повече от 400 бензиностанции в страната. Плановете на фирмата са до края на 2004 г. 150 бензиностанции да отговарят на най-съвременните изисквания. Компанията е планирала да инвестира близо 100 млн. евро до края на 2004 г.

Кирил Вътев, предприемач – над 7 млн. лв.

Шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България е възпитаник на Националната спортна академия, работил е като треньор по свободна борба. Навлиза в бизнеса със собствено кафене и търговия с облекла. През 1993 г. заедно с брат си регистрират фирма за производство на колбаси “Тандем ­ В”, която днес е една от най-големите месопреработвателни компании в България. Само в новото предприятие на братя Вътеви, което се намира в столичния квартал Илиянци, са инвестирани над 4 млн. евро. Компанията има лиценз за износ на продукция в Европейския съюз.

Елена Вълчева, бизнесдама – над 5 млн. лв.

Дъщерята на бившия управител на БНБ професор Тодор Вълчев направи през последните години собствена бизнес кариера. Стартира предприемаческата си дейност още преди 1989 г., като успоредно с това работи като редактор в БНТ и като дългогодишен продуцент на предаването “Плюс-минус” в БНТ. Понастоящем е съсобственик на “Янев и Янев”, която прави PR кампаниите на Министерството на труда и социалната политика, на “Ейвън”, Софияленд, Нова телевизия и др. Най-печелившата дейност на Вълчева в съдружие със съпруга є е проектирането и строителството на хотели по Черноморието.

Камен Пенков, бизнесмен – над 5 млн. лв.

Собственикът на небезизвестната охранителна фирма “Скорпио дистрибутинг”, която охранява червената централа на “Позитано” 20, е и член на Висшия съвет на БСП. Друга негова фирма, “Скорпио Трейд” ООД с уставен капитал 5 млн. лв., се занимава с комисионна, спедиционна дейност в страната и в чужбина. Извършва сделки с интелектуална собственост, покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Фирмата му “Куатро ­ Бг” ООД е в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Извършва и търговия с метали чрез “Скорпио метал” ООД.

Йохан Петков, мениджър – над 1 млн. лв.

Йохан Петков е управител на “Фесто България”. Компанията е дъщерна фирма на австрийско-германската фамилна фирма “Фесто”, която направи у нас една от най-големите инвестиции на зелено. Оборотите и стойността на българската компания се оценяват на много повече от 1 млн. лв. Йохан Петков има голяма колекция от картини и притежава къща в Орешака, която възнамерява да превърне в галерия, за да подпомага млади художници и майстори на художествените занаяти.

Дарина Павлова, бизнесдама – над 2.5 млрд. лв.

Съпругата на покойния президент на “MG Корпорация” и баща му Павел Найденов управляват богатството, наследено от Илия Павлов. По независими оценки стойността на активите надхвърля 2,5 млрд. лв. Дарина Павлова прекрати дейността си, свързана с компанията за модели “Мегаталант”, за да се концентрира върху управлението на по-важните компании в рамките на корпорацията.

Андрей Райчев, социолог – над 5 млн. лв.

Собственикът на социологическата агенция “Галъп” е и един от издателите на вестник “Сега”. Точно преди две години подари на съпругата си ­ известната журналистка Виза Недялкова, собствено радио ­ “Нет”. Фирмата “Провижън”ООД, в която той има 50% дял от капитала, сключва сделка с агенция “София прес” за съвместна рекламна дейност в залата за пресконференции на агенцията за срок от 5 години. От съвместната рекламна дейност “Провижън” получава 70%. Собственик е на “Рис” ЕООД, което се занимава с продуцентска, издателска, рекламна и маркетингова дейност.

Любен Дилов-син, продуцент – над 1 млн. лв.

Един от учредителите, член на Горната камара и секретар на Политическа партия “Движение Гергьовден”, с която участва в парламентарните избори през юни 2001 г. Той е журналист по образование. В издателските среди е известен като главен редактор на вестник “Експрес”, съсобственик и главен редактор на в-к “Ку-ку”. Любен Дилов-син е съдружник в “ТриВоДи” ООД и в “Българска музикална компания” ООД. От началото на 90-те години активно участва в работата на “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”.

Гати ал Джебури, заместник-министър на финансите – над 1 млн. лв.

От 2002 г. Гати ал Джебури е заместник финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Данъчният експерт е роден през 1969 г., получава образованието си в Лондон като експерт ­ счетоводител. Професионалната му кариера включва директорски пост в лондонския клон на “ЛУКойл ­ Европа”. Създава офиса на KPMG в България. Преди да влезе в министерството, е бил заместник-председател на Държавна агенция за енергетика.

Иван Зографски, предприемач – над 100 млн. лв.

Собственикът на “Кемпински Хотел Зографски” притежава много недвижими имоти в Германия и Испания. Само стойността на столичния хотел заедно със земята надхвърля по пазарна оценка 50 млн. лв. Поне още толкова струва берлинският хотел “Панорама”, който също е собственост на Зографски. Първоначалния си капитал той натрупва, като прехвърля храни и медикаменти през фронтовата линия в края на Втората световна война.

Слави Бинев, предприемач – над 20 млн. лв.

Съдружникът в “МИГ Груп”, включваща веригата елитни заведения “Кулхаус” в столицата, е един от най-успелите мениджъри в развлекателната индустрия. Името му нашумя напоследък около съдебния му иск срещу боса на “ВАИ Холдинг” Георги Илиев. Преди да започне бизнеса си, той е известен като национален състезател по самбо. Освен на популярните софийски клубове Слави Бинев е съсобственик на звукозаписни студия и на небезизвестното радио “Мила”.

Иван Главчев (Ванко 1), продуцент – над 10 млн. лв.

Местожителството на Главчев в момента е следственият арест по обвинения в сводничество, трафик на хора и укриване на доходи. 28-годишният рапър е женен, с три деца. Голяма част от парите му са от реституция на недвижима собственост в Пловдив. Впоследствие земята е застроена и апартаментите се дават под наем. Съдружник е с баща си в бизнеса. Строи хотел в североизточната част на Пловдив. Известно е, че притежава колекция от автомобили “Мерцедес”, най-скъпият от които надхвърля цената на ново Ферари.

Недялка Сандалска, мениджър – над 3 млн. лв.

Тя е изпълнителен директор на най-голямата туроператорска фирма “Балкантурист” АД. Със сигурност активите на бившия държавен монополист, които управлява Сандалска, надхвърлят 3 млн. лв. Стойността става далеч по-голяма, ако се пресметнат годишните обороти на туроператора. Сандалска е една от малкото бизнесдами, която си е спечелила славата на строг и стриктен мениджър сред подчинените си.

Христо Бисеров, политик – над 3 млн. лв.

Бившият главен секретар на СДС е с юридическо образование. Придоби славата на “сив кардинал” в синята партия, защото се смяташе, че движи тайно делата на СДС. До 1995 г. е председател на Консервативната екологична партия (КЕП). Съучредител е на Уестминстърския клуб в България от 1995 г. Приблизителната стойност на имотите на Бисеров надхвърля един млн. лв., като най-ценна е голямата къща в центъра на София. Наследник е на реституирани имоти в Хасково.

Валентин Златев, предприемач – над 100 млн. лв.

Генералният изпълнителен директор на “ЛУКойл България” е един от най­проспериращите млади бизнесмени у нас. Само активите на Бургаската рафинерия, която той управлява, след приватизацията са оценени на повече от 100 млн. лева. В момента Златев оглавява българската част от компанията, включваща преработвателно предприятие, верига бензиностанции, пенсионноосигурителен фонд, търговско дружество и др. В края на март 2003 г. Валентин Златев стана представител на президента на НК “ЛУКойл” за Албания, България, Македония, Сърбия, Черна гора и Хърватска.

Мая Георгиева, банкер – над 30 млн. лв.

Чаровната млада дама в момента е изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Тя управлява една от успешните български банки, чиио активи са оценени на повече от 30 млн. лева. Има значителен стаж в банкирането и най-вече в организацията на международни дейности и привличането на кредитни линии от чужбина. Работила е в БНБ като шеф на платежния баланс и в Банка за земеделски кредит. За 2001 година печели приза “Банкер на годината”, защото е внесла най-много пари в страната за посочения период.

Пламен Минчев, предприемач – над 10 млн. лв.

Шефът на натуралните сокове ВВВ е и собственик на едноименен тенис-клуб. Пламен Минчев е председател на Борда на директорите на фирма “Линк” и на “Бовис” ­ дружествата, които произвеждат продукти с търговската марка BBB. В частния бизнес навлиза като вносител, след което спечелва доверието на гиганта “ТетраПак”, създава собствено производство на сокове в София, а след това и на млека в Ботевград. Печелил е наградата “Златна мартеница 2002″ на съюза “Произведено в България” за най-добър производител.

Тихомир Каменов, предприемач – над 10 млн. лв.

Основателят на “Търговска лига” е възпитаник на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Докато е подобрявал бизнес позициите си, той се е грижил и за доброто си образование. Бащата на четири деца поставя началото на “Търговска лига” в складово помещение на панелен блок. В момента компанията му е партньор на повече от 70 концерна. “Чайкафарма” – единственият български производител на лекарства, който е приет за член на Европейската асоциация на генерични производители, е собственост на “Търговска лига”.

Йордан Цонев, бизнесмен – над 3 млн. лв.

Бившият председател на бюджетната комисия в предишното НС има висше образование по икономика специалност “Организация на строителството”. Преди да стане депутат от квотата на СДС, той е бил председател на икономическата и финансовата бюджетна комисия в бургаската община. В същото време е оглавявал няколко търговски дружества. Йордан Цонев, който се считаше за един от най-богатите сини партийци, не криеше, че е започнал бизнеса си с продажбата на пици на летовниците по Южното Черноморие.

Александър Александров, мениджър – над 10 млн. лв.

Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на корпорация “Развитие” е дипломиран доктор по икономика. Научният работник започва бизнеса си преди 13 години с фирма, организираща курсове. Активите на “Развитие” надхвърлят 10 млн. лв. Представляваната от него корпорация преди това участва в масовата приватизация и сега управлява спечелените на търгове предприятия в областта на леката промишленост.

Иван Славков – над 5 млн. лв.

Дългогодишният шеф на Българския футболен съюз е известен на олимпийските деятели от цял свят, не е тайна старото му приятелство с Хуан Антонио Самаранч, който доскоро управляваше МОК. Само колекцията му от произведения на изкуството се оценява над 5 млн. лв. Бившият зет на Тодор Живков изгради през годините собствена успешна кариера в Българската национална телевизия, Международния олимпийски комитет и стана почти несменяем президент на футболния съюз. Основа собствена партия, с която участва в предишните парламентарни избори.

Венцислав Върбанов, бивш министър – над 3 млн. лв.

Срещу бившия земеделския министър се водят няколко дела. Три от тях са за приватизация ­ на “Геоводинженеринг” ЕАД, мелница “Плевен” и “Добруджанска гора” ЕАД. Четвъртата проверка е за фонд “Земеделие”. Семейството на бившия земеделски министър се занимава със земеделие и друг частен бизнес. Съпругата му е бивша манекенка, която е работила преди брака им в Италия.

Захари Желязков, юрист – над 1 млн. лв.

Бившият шеф на приватизацията стана известен с раздържавяването на “Балкан”, “Инкомс телеком”, “Каолин” ­ Сеново, “Слънчев бряг” и “Елените”. Той беше обвинен и по-късно оправдан от Софийския градски съд. Делото бе свързано със спряната от Върховната касационна прокуратура приватизационна сделка за “Инкомс телеком”.

Парите са били внесени като депозит за търга за “Инкомс телеком”, но заемът не бил обезпечен.

Евгений Бакърджиев, политик – над 1 млн. лв.

Бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие е популярен не само с кариерата си на политик. Името му нашумя особено около проверките при продажбата на държавни имоти. Бил е общински съветник,председател на Столичния общински съвет и депутат в 38-ото Народно събрание от листата на ОДС. Съпредседател е на няколко междуправителствени комисии за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Инженер по образование. Женен, с три деца.

Атанас Бобоков, предприемач – над 20 млн. лв.

Роден през 1959 г. в Русе. Икономист по образование, преди да емигрира в САЩ, работи в Българска външнотърговска банка. От 1993 г. е управител на “Приста ойл” ООД и председател на Надзорния съвет на компанията. Участва в Управителния съвет на “Монбат” АД ­ завода за акумулатори в Монтана. Притежава и дялове в поддръжката на чистотата на “Морски води” ­ Варна.

Цветелина Бориславова, банкер – над 7 млн. лв.

Родена е през 1959 г. От октомври 2001 г. е председател на Надзорния съвет на СИБанк. Бориславова е в управата на “Бентонит” ­ акционер в ОЦК и СИБанк. Завършила е английска и испанска филология. През 1989 год. започва частен бизнес. Тя е член на Съвета на директорите в “Консорциум каучукова индустрия”­ АД, собственик и управител на “Ай Ти Пи България”, ЕООД, съдружник и управител в “Интерпрайм тобако” ООД, собственик на “Ипон-2″ ООД и др. Председател е на фондациите “Екофонд-Ра” и “Българска медицина”. Двете фондации държат 9,87% от акционерния капитал на СИБанк.

Любомир Павлов, банкер – над 5 млн. лв.

Шефът на”Общинска банка” АД е завършил медицина. Съпруг е на сегашната депутатка от НДСВ Диляна Грозданова. Бившата телевизионна журналистка е в ръководството на Съюз свободни демократи. Доктор Павлов е един от основателите на КТ “Подкрепа”. Беше депутат от СДС в 36-ото НС. Напуска политиката след създаването на “Общинска банка” ­ София, на която е шеф в момента. Миналия месец изтече мандатът му като председател на Федерацията по шахмат и на негово място беше избран Васил Божков.

Теодор Милев, мениджър – над 3 млн. лв.

В момента е управляващ директор на “Майкрософт България”. Г-н Теодор Милев е роден през 1968 г. Завършил е Техническия университет, София, специалност “Компютърни системи”. Продължава образованието си по бизнесинформационни системи в Aston University. Трудовата си кариера започва през 1993 г. в IBM, България, като мениджър за бизнес партньорите в областта на миникомпютрите. От септември 1998 г. е утвърден за управляващ директор на току-що регистрирания офис на фирма “Оракъл” в България.

Александър Божков, икономист – над 1 млн. лв.

Роден е през 1951 г. Женен, има дъщеря. Завършил е американски колеж в Багдад и машинно инженерство в София. Професионалната му кариера е свързана преди всичко с политическия живот на страната ­ като главен експерт в Министерството на териториалното развитие, като изпълнителен директор на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и депутат от Добрич в 37-ото Народно събрание от СДС. В момента е съпредседател на борда на Центъра за икономическо развитие.

Васил Божков, предприемач – над 1 млрд. лв.

Първата фирма на председателя на Българския бизнесклуб “Възраждане” Васил Божков се е занимавала с търговски и финансови операции. След този старт следва успешната 1991 г., през която изгражда верига от бюра за обмен на валута, пише в сайта на “Нове АД холдинг”. От 1992 г. насам компанията трайно се установява в активния икономически живот на България. В състава на холдинга влизат няколко успешно работещи фирми. Според класацията на полския седмичник “Впроста” Васил Божков притежава 0,5 млрд. долара и заема 21 място в Източна Европа.

Васил Иванов, министър – над 10 млн. лв.

Името на сегашния министър на младежта и спорта нашумя с разрастването на неговата верига от сладкарници “Лучано. Известно е участието му в редица фирми. Притежаваше 40% от “Лучано МЗ”, дялове от “Агропродукт” и значителен дял в “Лучано такси”. Освен че е собственик на двата луксозни Виенски салона в центъра на столицата, той притежава и заведението зад Спортната палата, където се помещава министерството сега. Откакто е в правителството Васил Иванов излезе от тези фирми.

Весела Лечева – над 3 млн. лв.

Депутатката от парламентарната група на “Коалиция за България” Весела Лечева 8 пъти е била европейски шампион, оет пъти световен шампион и 4 пъти носител на световната купа по спортна стрелба с пушка, носителка е на олимпийски медали. Като състезател на клуб към “Левски” Весела има и чин подполковник като служител в системата на МВР. Освен с политика тя се занимава и с издателска дейност. Тя е собственик на списание “Белла”. Съпругът и също има частен бизнес.

Жорж Ганчев, политик – над 2 млн. лв.

Истинското му име е Георги Петрушев. Емигрира в началото на 60-те години в чужбина. Връща се в България не за да печели, а за да основе политическата сила “Български бизнесблок”, който два пъти участва в парламента на страната ни. Британската академия по фехтовка и Театралният институт в Холивуд, който е завършил му проправят път като режисьор и сценарист. Той е автор на седем филмови сценария, пиеси и книги. Два пъти е световен шампион по фехтовка.

Радосвет Радев, предприемач – над 10 млн. лв.

Роден е през 1960 г., по образование е юрист, има практика в Софийския градски съд. Собственик е на “Дарик” радио, основано от него през 1993 г. Г-н Радев е учредител на Бизнесклуб “Възраждане”. Изявите му са не само в сферата на журналистиката, но и в политиката. Бил е заместник-председател на БСК, учредител и зам.-председател на Надзорния съвет на “Обединен холдинг” АД, учредител е на ПОД “Солидарност” АД и на “Албена инвест холдинг”.

Максим Бехар, медиен консултант – над 3 млн. лв.

Понастоящем е управител на една от най-големите агенции за PR и реклама M3 Comunications Group. Започва кариерата си като журналист през 1981 г., бил е кореспондент на вестник “Работническо дело” във Варшава. По-късно става съосновател на вестник “Стандарт”. В последните години г-н Бехар завоюва значителни позиции в рекламния бизнес. PR агенцията му е партньор на една от най-големите PR агенции в света – американската Hill&Knowlton. Те работят в областта на интерактивната комуникация и за създаването на първия български пресофис онлайн.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 562152
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031