Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2012 00:50 - Сорос предрича класова война
Автор: sibillav Категория: Политика   
Прочетен: 1186 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageНа какво залага сега Джордж Сорос, големият комарджия в икономиката? – пита Newsweek. В интервю за изданието финансистът дава неочакван отговор – той за първи път в своята 60-годишна кариера не знае какво да прави, отбелязва журналистът Джон Aрлидж. Наистина „добрите му приятели казват, че той се застъпва за дългосрочни инвестиции в акции на големи компании, съветва да се избягва злато -“ това е най-големият балон „- и да се пазят парите  основно под формата на кеш,“ – посочва изданието.

 

Невероятно, но Сорос не играе за понижаването на еврото, дори и насърчава лидерите да спасят тази  валутата, като предупреждава за опасността от колапс. В допълнение, Сорос е закупил за 2 млрд. долара еврооблигации. „Да не би гросмайсторът на късите  продажби да е станал сантиментален? Може би.“ – смята изданието.

В интервюто със Сорос става ясно, че е по-важно да оцелее, отколкото да  запази богатството си. Според него идват ужасни времена: Европа я чакат хаос и конфликти, Америка – улични бунтове и груби действия на властите, което ще се изрази в ограничаване на гражданските свободи. Глобалната икономическа система като цяло може да се разпадне, обобщава изводите на Сорос изданието.

Сегашната ситуация много прилича на  Голямата депресия от 1930 г.:  още 10 години   стагнация, ако не и по-зле. „Най-доброто от вероятните сценарии -. дефлационна ситуация, а от най-лошите възможни сценарии – колапс  на финансовата система,“ – казва финансистът.

Той прави и други исторически паралели: сегашната криза в развития свят е непредвидима точно като разпадането на съветската система в края на 80-те години. Според Сорос, крахът на идеята, че пазарите са в състояние да се саморегулират е сравним    с рухването на марксизма като политическа система. „Преобладаващите тълкувания,  както се оказа, са били погрешни. Те  се основават на тезата, че ние имаме абсолютното познание, но това е много далеч от реалността. За да се разбере проблема сериозно, ние трябва да преминем от епохата на разума в епохата на склонността да се заблуждаваме“ – казва Сорос. Той също така е съгласен  с идеята, че финансистите, провокирали финансовата криза, а не само са грешали, а са вършили злини.

Много ще решат, че Сорос, който чете  морал,  е    прекалено, пише изданието. Но сега той се смята за държавник и филантроп. В началото на февруари  Сорос публикува нова книга-  „Финансовата криза в Европа и САЩ“ (Financial Turmoil in Europe and the United States), посочва изданието.

„Сорос се възползва  от нерегулираните пазари, а сега иска да ни спаси от тях“ – пише изданието. Така, неконтролираният колапс на еврото е сързан с подновяването на политическите конфликти в Европа и възраждането на ксенофобията, предупреждава Сорос. Все пак той вярва, че еврото ще оцелее по някакъв начин.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 798854
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930