Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 20:34 - Да си припомним защо не ни обичат - не е само Балдуин.
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 14270 Коментари: 17 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Битката край Дойран. В началото на септември 1918 г. близо милионната Българска армия заема фронт от Орфанския залив на Бяло море до Елбасан в Албания. Дванадесет дивизии заемат равномерно шестстотинте километра окопи и блиндажи. Резерви няма. Храната за нашите войски е оскъдна, дажбите намаляват всеки месец. Мисълта за крайна победа отдавна е напуснала българското общество. Въпросът е как да се спечелят изгодни следвоенни условия за бъдещето на страната. Всички особено се боят от окупация на страната от войски на съседите - Румъния, Сърбия и Гърция. Румънският политически елит иска всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия - до Места и Искър.
От тази смъртна опасност България ще бъде спасена от една своя дивизия. Девета плевенска. В един момент, когато целият фронт рухва, а в тила избухва метеж, тридесет и четири хиляди и петстотин български мъже от Плевен, Ловеч, Троян и техните околии ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в историята й до този момент. И ще принудят Съглашението да бъде по-отстъпчиво на преговорите за примирие.
Генералното настъпление на съглашенските армии в Македония започва в средата на септември. Планът предвижда българската отбрана да бъде разкъсана в два пункта - Добро поле и Дойран. Двете настъпващи колони трябва да се съединят край Скопие и да затворят в "чувал" цялата Българска армия във Вардарска Македония (600 000 бойци).
При Добро поле настъпващите френска и сръбска армия успяват да изтласкат след тридневна епична битка трите български полка. Техните генерали обаче с ужас оглеждат оголените си флангове.
Къде са англичаните и гърците?
Англичаните (4 дивизии) и гърците (2 дивизии) са пред дойранските позиции на 9-а плевенска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов. По-голямата част от числения им състав и днес е при Дойран - в огромни и красиви военни гробища, посещавани и днес от гръцки и английски роднини на загиналите.
Защото на 17 септември 22-ра и 26-а английска и гръцката Серска дивизия тръгват на щурм срещу българските окопи. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30% от атакуващите. А там ги посрещат с контраатака "на нож".
"В края на деня 22-ра и 26-а дивизия бяха анихилирани", пише в английската военна история. Тоест - напълно унищожени. Гръцката дивизия също.
Англичаните отчаяно пробват да пробият и в следващите два дни. Стопена е още една дивизия. Опитват пробив в стика между 9-а и 11-а македонска дивизия, заела фронта по Беласица с останалите им две дивизии - 23-а английска и гръцката Критска дивизия. Македонците ги пускат на петдесет метра и ги избиват от упор с картечните си роти и с току-що доставените им немски огнехвъргачки. Бойците на двете дивизии измират в адски мъки.
На 20 септември разузнаването на Вазов му докладва, че пред него няма вражески части. Вазов пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун.Не му разрешават, но използват победата, за да изтръгнат точка в споразумението за примирие, подготвяно именно в Солун от българска делегация, водена от Андрей Ляпчев, България да не бъде окупирана от войски на балканските държави.
В края на септември тридесет и четири хиляди бойци на 9-а дивизия, оттеглили се в пълен ред и спечелили най-голямата военна победа в историята ни, маршируват по улиците на Плевен.
През 1935 г. генерал Вазов пристига в Лондон на среща на ветерани от войната. Той е посрещнат от домакините на гара Виктория със сведени в знак на почит и уважение знамена на всички съглашенски полкове, сражавали се при Дойран.
Д-р Божидар ДИМИТРОВ
Разбрахте ли, че дивизиите са били 8, с/у една наша? А немските огнехвъргачки са били запалено стърнище....ма нали вече сме благи и беззъби...
ВМЗ е един от последните ЗЪБИ.



Гласувай:
25



1. rustam - ген.Вазов
24.01.2013 22:36
не е единственият, поканен за годишнината от ПСВ. Другият поканен е ген. Алекси Попов - "героят от Каймакчалан" и главен преговарящ от наша страна с Антантата относно българстите военнопленници. Станалато на връх Каймакчалан е много по-страховито и героично от това при Дойран. На каймакчалан от 8000 войници и офицери остават живи 26
цитирай
2. apostapostoloff - Де да беше само това!
25.01.2013 09:00
Що бой са отбнесли от нас при Одрин, завоя на река Черна, Чеган и пр. и пр.
цитирай
3. bashibozuk - Аз пък все си мисля,
25.01.2013 12:27
че на никой нему пука за България, а ако му пука, то съвсем справедливо ни смята за мишкари и мизерници, поради което съвсем резонно се гнуси от нас
цитирай
4. sparotok - !
25.01.2013 12:31
Дойран трябва да се помни...но трябва да се помни и кой обезоръжи и направи България беззащитна в ново време...
цитирай
5. dinkov - Динков
25.01.2013 14:00
към bashibozuk - представи си, че някой от пишещи те в блог.бг е възпитаван като дете с една офицерска сабя връчена на прадядо му на 9 септември но не 1944 г., а 1885 г. при производството му в първо офицерско звание на Военното училище в София. Тази сабя е рязала глави в буквалния смисъл, без значение дали са били сръбски, турски, гръцки, френски или английски. Единственото условие е било тези глави да са срещу Родината му.
А забравих да добавя. Когато са дошли Балканските войни, собственика на тази сабя, вместо да си гледа рахатлъка и военната пенсия, тъй като е преминал възрастта за задължителна военна повинност която тогава е била 39 години, ( той е бил на 56 г.) е отишъл в Опълчението, защото му е пукало за България. То е действало в Родопите и там е имало доста башибозук. Че е рязала и башибозушки глави. Сега тази сабя прилежно е скътана и искрено се надявам никога повече да не се вади за да реже каквито и ще глави. Ама за всеки случай внуците му я пазят.
На нас българските граждани трябва да ни пука за България, а на другите да им пука за тях си. Това е нормалното. А всички които са загинали за България, защото им е пукало, Бог да ги прости.
Ицко
цитирай
6. bashibozuk - Мисля
25.01.2013 14:20
че да се хвали някой с оръжие е проява на лош вкус; а да режеш башибозушки глави означава ни по малко ни повече, че е клано мирно население
цитирай
7. dinkov - Динков
25.01.2013 14:46
към bashibozuk - само психопат може да се хвали с рязане на глави. Но когато някой башибозук иска да ти отреже твоята, ти какво ? - ще чакаш като яре ли ? . А знаеш ли понятието башибозук какво означава и за какво се е използва.
Не се обиждай, може би си свестен мъж, но да смяташ себе се за мишкар или мизерник, не е хубаво. Малко повече самочувствие. На теб трябва да ти пука за Родината ти, а на другите да им пука за техните. Когато на тебе ти пука за твоята Родина, тогава другите ще те уважават. Онези хора са мрели защото им е пукало, а и за това противника си е свел знамената в знак на почит. Дано повече никога да няма войни.
Ицко
цитирай
8. bashibozuk - Простоватия
25.01.2013 17:55
национализъм не ми по вкуса; да обясниш че някой ни мрази по начина представени ни от този пост е толкова смешно, жалко и мишкрско, че няма как да хо определиш по друг начин.

"Отечеството
е в опасност!"

Прекрасно:
но - що е отечество?
цитирай
9. olivie - не е единственият, поканен за го...
25.01.2013 18:03
rustam написа:
не е единственият, поканен за годишнината от ПСВ. Другият поканен е ген. Алекси Попов - "героят от Каймакчалан" и главен преговарящ от наша страна с Антантата относно българстите военнопленници. Станалато на връх Каймакчалан е много по-страховито и героично от това при Дойран. На каймакчалан от 8000 войници и офицери остават живи 26

Извинявай, ама не разбрах. Та кое е героично? Да умреш, или да победиш? Битката при Дойран няма аналог. Една дивизия е 37000 бойци. Значи ген. Вазов е върнал 34000 в Плевен. Това означава 3000 загуба, с/у 8х37000. Макар да не е казано толкова грубо, да приемем, че има доста избягали. Но дори само двете анихилирани и двете изгорени в стърнищата е внушителна победа./4х37000/
цитирай
10. planinitenabulgaria - В тези боеве
25.01.2013 18:12
с англичаните загива нашия поет Димчо Дебелянов...
цитирай
11. olivie - bashibozuk,
25.01.2013 18:15
Как даваш определения за национализъм, като не знаеш какво е отечество?
цитирай
12. voulgaros - ТОВА В ДОИРАНИ НЕ Е ЛИ СТАНАЛО ПРЕЗ ...
25.01.2013 18:19
ТОВА В ДОИРАНИ НЕ Е ЛИ СТАНАЛО ПРЕЗ 1916 Г??
600 000 ВУЛГАРСКИ БАНДИТИ СРЕЩУ 200 000 ЕЛЛИНИ И АНГЛИИСКИ БОИЦИ ЗА ГРЪЦКА СВОБОДА.

КАКВО СЕ ХВАЛИТЕ БРЕ ВУЛГАРИ.....САМО СТЕ ЧАКАЛИ НА ТОПЛО В ОКОПИТЕ..СЪЩО КАТО СТРАХЛИВИ ТАТАРСКИ ПЛЪХОВЕ--ПАПКАЛИ И СПИНКАЛИ..ЗАСТО НЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ КАМ КИЛКИС ИЛИ ТЕССАЛОНИКИ..????
ТЕЗИ БАНДИТИ ЩЯХА ДА СТАНАТ НА КАИМА И САЛАТА !!
цитирай
13. dinkov - Динков
25.01.2013 18:28
абе bashibozuk - какъв национализъм, какви ти 5 лева. Това е просто почит към тези които са си оставили костите за да можем ние с тебе да живеем в тази държава. А тя е нашата Родина.Това, че държавата ни в момента не е върха на сладоледа е друга тема. А глупостите "Отечеството е в опасност!" е на равнище башибозук. Сега сме 2012 г. Ако не знаеш що е Родина, държава, Отечество нямам намерени тука да ти изнасям лекции.
Ицко
цитирай
14. atilla - ген. Вазов
25.01.2013 20:06
Дълги години на тази дата, признателните жени и майки на бойците от Плевен пълнели един вагон с дарове и го изпращали на ген. Вазов в знак на признателност, че е върнал мъжете и синовете им живи, а той ги е раздавал на бедните! Знам го защото моя пра-дядо е участвал, а аз в предучилишната се бях накичил с царските му ордени, а тогава беше края на развития социализъм, та ядох от нашите як бой :)
цитирай
15. bashibozuk - Не, това не е почит
25.01.2013 20:53
това е глуповато обяснение защо някои не ни харесва.
Което само по себе си е сбъркан въпрос, защото истината е, че повечето хора на планетата земя дори не подозират за съществуването на България, пък какво ли остава да не ни харесва.

Въобще, ако това е национализъм, неща дори да знам какво е отечество
цитирай
16. olivie - Не само
26.01.2013 08:13
Не само не ни харесват, ами и при спомена почват да се слюнчат и пенят като voulgaros в 12.коментар. Както се вижда, дори Б. Димитров е намалил величието на битката наполовина и е вкарал в измислени огнехвъргачки, но жертви 1:100, от гордост е оставил, защото това са исторически факти, които лесно могат да се проверят. Има и още две манипулации на истината, които оставям вие да откриете.
Прочетете и следващия ми пост как Кулеков вижда случая с френските командоси в Коиловци. Президентът в понеделник е на работно посещение във Франция - вероятно да иска прошка за пердаха над командосите. А иначе, министър Д. Атнасова съобщи, че здравната ни система не е ощетена с тези 21000лв. изразходени за лечение на напердашените и сумата е възстановена от ТБ АлианцБ-я.
цитирай
17. bashibozuk - Според мен
27.01.2013 09:11
коментиращите тук, че и автора на произведението са идиоти.
цитирай
18. olivie - ОК
27.01.2013 16:24
Добре дошъл в семейството и Родината, блудни сине. Пък ако пак ти се прииска да се правиш на башибозук, спомни си Дойран, а не КеЧ-а от социализЪма.
цитирай
19. dinkov - Динков
27.01.2013 20:35
bashibozuk - ти написа " коментиращите тук, че и автора на произведението са идиоти." Абе човече ТИ си един от коментиращите. Значи ТИ казваш, че си идиот. Ами аз какво да кажа. Най - добре нищо. Не ми отива да слизам на башибозушко равнище.
Ицко
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 847884
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930