Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 20:45 - Ай, по полека!!!
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 9309 Коментари: 16 Гласове:
15

Последна промяна: 15.04.2016 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   И аз това казвам и то от 25 години.

   ПРЕДГОВОРА
Точно през 70-те се помотах 7 години в София, докато натрупам житейски опит и междувременно завърша ВМЕИ "В.И.Ленин", специалност ПТСММ (подемно-транспортни, строителни и минни машини, лифтове и шахтни подемни уредби и асансьори). Ставането на инженер по онова време изискваше безумни усилия, нещо от което днешните псевдо студенти хабер си нямат. Огромни проекти, неистово чертане, и безкрайни изтощителни сметки с логаритмична линийка. Дори елките още бяха рядкост.
С Косьо от Тангра бяхме в една група. Били сме много пъти у тях. Живееше на петия етаж в една кооперация на кръстовището на Витошка и Патриарха. У тях за пръв път посвирих на китари "Фендър" и "Хофман". Ходил съм и у Пеци от Щурците, на втория етаж от западната страна на градинката на Славейков, срещу Адвентистката църква на Коларовска. Косьо естествено изкара само два семестъра. МЕИ-то не е за музиканти. Киро от Щурците също не прокопса в МГИ. Познавах всички от Кукерите. Подрънквах в разни съставчета, но за кеф. 
Междувременно, прекъснах за две години и поработих като барман, защото освен инженер, един интелигентен мъж трябва да бъде чаровник и дамски любимец. Покрай барманството се запознах с всички въйдающиисе по онова време софийски екземпляри от Кралица Марго до отрочетата на представителите ни в ООН и из посолствата по света. Имах достъп да всичко и всички, включително и до много пари. Естествено познавах и всички музиканти. Тук е време да премина към 
    ИЗЛОЖЕНИЕТО.
Всички лигльовци, които реват и говорят колко са репресирани, са пълни лъжци. Заклевам се! Това важи особено силно за Кирил Маричков, който е от придворно семейство. Дядо му е архитект на цар Борис ІІІ. Киро и Щурците се ширеха на воля из родната сцена и телевизията, активно подпомагани от ДКМС, както и Георги Минчев. Ще ви кажа как протичаше нощния живот в София в ония години. Имаше редовно дискотеки във ФМФ, Френската, Художествената, Кафана на СУ, Ялта, Феята и на други места. Всичките ни групи тогава свиреха освен Бийтълс и много друга хард музика на Слейд, Суит, Блак Саббат, Лед Зепелин и т.н.т. Нито ги е закачал някой, нито им е пречил. В Кафана редовно имаше освен дискотеки (наричани тогава "Фонорами") и редовни джаз лектории и джем сешъни. Свободата с която се ползваха студентите при комунизма е забележителна. Ходехме с коси до кръста, с невероятни доспехи. Аз дори ходех с гердан от пилешки кокали и с кожух с козината навън боядисан във всички цветове на дъгата. Лазехме по нервите на милицията, минавайки всякакви норми. Това е истината. Мога да ви разказвам с месеци. Всъщност описал съм много от тия събития в поредица от разкази, които са събрани в блога ми в Откровения.


otkrovenia.com/bg/profile/kushel

    Не вярвайте на ревльовци! Те са точно тия, които преди са се облагодетелствали най-много.

       А ето и ЗАКЛЮЧЕНИЕТО:

 

Бакалов: Не искам да доказвам колко е било хубаво преди 1989, ама ми писна от драматизации image

Публикуваме коментар на журналиста Иван Бакалов от Фейсбук*.

Тук-там пишат някакви неща за преследване на вярващите по време на Великден при комунизма.
Никакво преследване не е имало, поне през 70-те и 80-те. Имало е страх по инерция от 50-те години или страх, защото някой просто си е бил страхлив.
Без да съм религиозен обичах Великден и съм ходил в софийски църкви през цялото това време, още като ученик в началното училище. Беше навалица, нямаше места, едвам се вреждаш да влезеш. След служба хората се прибираха по улиците със запалени свещи в ръце. Не съм пропуснал нито един Великден в София последните 15-ина години от комунизма - Св. Семдочисленици, Св. Неделя, Руската църква, Св. Петка и др. На вечер минавах и през 3 църкви понякога от любопитство. Проблем бяха гамени, които вдигаха шум в църквите по време на служба.
В Св. Ал. Невски не пускаха, имаше дипломати и туристи от Гърция, за тях осигуряваха места. Затова след 10 ноември 1989 г. най-голям наплив на Великден беше там. После обаче поспадна, няма такъв интерес като в началото на 90-те. 
Сега има драматизации колко било страшно при комунизма, но то сега има и купища закъснели антикомунисти, които се борят с комунизма след дъжд качулка.
Не искам да доказвам колко е било хубаво тогава, ама ми писна да слушам драматизации.
Преди време с потрес чух в новините по телевизията за първия концерт на "Дийп пърпъл" у нас, как идват тези, които били забранени и учениците ги слушали тайно по мазета. Ай, по полека!!!


hashtag-bg.com/articles/19514...



Тагове:   Иван Бакалов,


Гласувай:
20



1. freeoldmen - Абсолютно съм съгласен с тезите в постинга.
15.04.2016 21:23
Аз пък съм софиянец. Мога да свидетелствам за живота в София и почти цяла България, защото къде ли не съм бил. Винаги свободен, правил съм каквото си искам,
в това число откровени простотии.
Бил съм и от тези пияни гамени, дето вдигали шум по време на Великденската служба,
с което не се гордея.
Имам хиляди спомени и забравени щуротии, но никога не съм се чувствал ограничен по някакъв начин.
Разбира се, все пак не съм вършил престъпления, за които имаше отработени действащи процедури.
За които сега има пълна свобода, на три инстанции.
Да ви ева и демокрацията.
цитирай
2. kuschel - Така е, лъжат като дърти цигани. ...
15.04.2016 21:38
Така е, лъжат като дърти цигани. Някакви хулиганчета наръгаха един мъж в трамвая и тогава милиционерите не издържаха и ни погнаха една вечер да ни подстригват и да слагат печати на кълките на минижупките, но то беше за една вечер и Комсомола се намеси и всичко спря. Наркоманите ги познавах поименно. Бяха доста малко, както и проститутките. Повечето висеха в Москва, Бразилия и в Хемус. Няма какво да ми обясняват какво е било едно време, защото спях по три часа само , да не артисам от някъде. А какъв бридж и покер се играеше тогава...бедна им е фантазията на днешните малоумници. Тогавашните младежи бяха умни и всестранно развити. Днешното поколение е осакатено и с капаци. Нищо не знаят за готиното време. Баламосват ги от детската градина.
цитирай
3. dedenze - По това време съм живял в Габрово, Плевен и София .
15.04.2016 21:41
Напълно потвърждавам написаното в постинга ! След 1980 г. нямаше политически репресии, в 1984 г. по екраните на соц лагера и у нас се прожектираше и грузинския филм "Покаяние", който до днес няма равностоен аналог, като критика на тоталитарното общество, което не се различава по нишо от днешното !
цитирай
4. kuschel - Цончо Кънев: И аз бях студент по това ...
15.04.2016 21:44
Цончо Кънев: И аз бях студент по това време,само че в Русе и съм напълно съгласен с написаното от вас. Във ВИММЕСС имаше три ВИС,"Червените перли","Кристали" и "192"/средният ръст на членовете на състава,ако не се лъжа за цифрата/ и всички свиреха каквото си поискаха от известните по него време западни състави и никой нищо не им казваше.Никой не ни е преследвал за облекло и прически.
цитирай
5. kuschel - Rossitza Kamenova И аз бях студе...
15.04.2016 22:13
Rossitza Kamenova И аз бях студентка в края на 70-те и началото на 80-те години - всичко е точно, както си е описано, а за положението по морето, в младежките хотели и бази - да не говорим smile emoticon smile emoticon Вървеше си денонощен купон, никой от нищо не се е страхувал, нямаше нито боища, нито убийства, аз бях екскурзовод, с туристите винаги имахме посещение на бар и дискотеки, връщане рано сутрин, всичките почерпени, весели - никой не ни е закачал или тормозел, напротив - пазеха ни от случайни недоволни от песни и пляски по улиците (наше дело) smile emoticon smile emoticon ММЦ в Приморско, както и самото село, и съседното Китен - не спяха просто никога - от май до края на октомври, когато се затваряше по-голямата част от курорта - си вървеше лудият купон, и певци гостуваха (от целия соц-лагер), и артисти, и "Златният Орфей" си беше качествен фестивал, кой ли не е пял на него (млади, красиви и талантливи по онова време!) и от изтока и от запада на Европата, която си беше нормално място за живеене, без тия гей-паради и простотии, които сега се възцариха ... Но и на сина ми не мога да му обясня сега, че не сме живели в никакъв затвор или пещера с динозаври - не ми вярва ...
цитирай
6. kvg55 - Браво Куш, прав си!
15.04.2016 23:17
До 1970-та година съм живял на село, след това в малки градове. През лятото ходехме на комсомолски бригади - вършехме работа, но спретвахме и яки купони. Пеехме всякакви песни - комсомолски, патриотични, "блатни". Покрай големият ми брат съм слушал още от дете големите хард рок групи - на грамофон, на магнетофон и касетофон от внесени от шофьорите в СО "МАТ" плочи, ролки и касети. Слушал съм ги и по радиото - Белград, Скопие, Метронома по СЕ. Никой не ни е притеснявал. В гимназията имахме група - правеше всяка седмица забави. А за студентския живот, какво да кажа. Който не е бил студент, няма да разбере. Сега отчитам, че някои от моите съученици и състуденти може би са били доносници, но не мога да ги обвиня за нищо.
Дни преди да отида войник селският милиционер се опита да ме подстриже, но успях да го разубедя да ме остави. Съгласи се.
цитирай
7. andrei - Нещата за които пишеш са верни!
16.04.2016 06:29
Страх на хората по време на църковни празници нямаше!!!Единствените хора,които се страхуваха да не ги видят,че посещават църквите бяха комунистите,които ги мъмреха по партийните събрания.Кръстен съм в църква,венчах се в църква,опяваха покойниците ни в църква и т.н.След десети Ноември комунистите нахлуха в църквите със свещи като сопи и днес по-вярващи от тях няма!?Същите тези комунист-партийци днес са най-големите антикомунисти,който антикомунизъм им даде възможност да грабят държавата и народа безнаказано!Днес тази измет е по-вярваща и от Папата!Оицетворение на това превъплащение е,Престъпника и Психопата Мутрата Борисов!Нали си виждал как с повод и без повод се кръски;като крадец и лъжец.Поздрав от мен!
цитирай
8. kuschel - Страх на хората по време на църковни ...
16.04.2016 06:42
andrei написа:
Страх на хората по време на църковни празници нямаше!!!Единствените хора,които се страхуваха да не ги видят,че посещават църквите бяха комунистите,които ги мъмреха по партийните събрания.Кръстен съм в църква,венчах се в църква,опяваха покойниците ни в църква и т.н.След десети Ноември комунистите нахлуха в църквите със свещи като сопи и днес по-вярващи от тях няма!?Същите тези комунист-партийци днес са най-големите антикомунисти,който антикомунизъм им даде възможност да грабят държавата и народа безнаказано!Днес тази измет е по-вярваща и от Папата!Поздрав от мен!

Съвършено прав! Както казва народа "Пази боже от разпопен поп". Сега вече е пределно ясно, че между комунист и партиец разликата е от земята до небето. Комунистът е идеологически ангажиран човек, готов на жертви за обществото, докато партиеца членува в коя да е партия, стига в момента това да му носи лични облаги. По принцип партиецът е клиентелист. Жив пример за подобна сбирщина е ГЕРБ, която ще се разпадне, веднага щом спре гювеча. Тях не ги свързва никаква друга идея, освен келепира. Късните СДС та и техните производни са същото нещо.
цитирай
9. apostapostoloff - Цветните телвизори бяха
16.04.2016 06:56
два за лев, с две заплати м можеше да си купиш "Мерцедес" и всички летуваха на Канарските острови.
цитирай
10. kuschel - два за лев, с две заплати м можеше да ...
16.04.2016 07:27
apostapostoloff написа:
два за лев, с две заплати м можеше да си купиш "Мерцедес" и всички летуваха на Канарските острови.


Билетчето за трамвая беше 27 пъти по-евтино, тока 2 стотинки, а водата безплатна. Всеки можеше да иде на зъболекар, а сега 80% от хората не могат да си позволят тоя лукс. Шалри, знаеш ли, че си идиот?
цитирай
11. milady - кукушеле, най после ;)))
16.04.2016 08:56
най после, да напишеш нещо..готино..
нашите деца нямат и понятие, ние как сме живели..
могат само ..да въздишат...
жал ми е за тяхната съдба в този илюзорен ,фалшив Свят....
хубава тема,поздрав!
цитирай
12. vencivaleri1951 - Авторът е прав
16.04.2016 09:33
През 60те, 70те "банди" имаше във всеки квартал. То и най-известната от тях се казваше "Бандараците":) Щурците дойдоха по късно. Киро е голям музикант, но и раздувач също. За каква репресия може да говори когато баща му бе посланик във Ватикана, а той журираше "Ален мак" Искам да разкажа за прословутото влизане на милицията и прекратяване на концерта на Щурците в летния театър на Драган Цанков
Бях на събитието-то цялата махала беше. Преди това както си му е редно загряхме в "Тенекията" с алкохол. После се оказа , че някои са подкрепили и с хапчета. Тогава нямаше чисти наркотици и трева, но се злоупотребяваше с лекарствени препарата-валиум, кодеин, котерпин, сироп за кашлица... Разбира се не говорим за наркоманиии , а за инцидентни надрусвания по даден повод. Та по време на концерта част от публиката излезна от контрол. Имаше изпаднали в делириум, в екстаз, хвърляне на дрехи, бой...Естествено е, че милицията влезе и то бе не заради музиката им , а да предотврати фатални инциденти сред публиката. Виждаме днес какво става по дискотеки и кръчми и колко млади хора "си отиват" ей така за нищо. Просто имаше държава тогава. За религията също се преувеличава. Че се възпитаваха хората в атеизъм е безспорно. Но че е имало гонка по това време за религиозни убеждения е преувеличено. Лично аз съм кръщаван и не тайно . И то не толкова заради религиозна последователност, а защото съм бил много щур и агресивен. Просто баба и дядо са вярвали , че след като ме миропомаже попът ще се успокоя, а и ако не го направя поне ако се случи нещо с мен да бъда кръстен. Та бях кръстен сранително голям-тоест помня кръщенето. Хареса ми-получих подаръци и куп пари:))) Не се венчах заради съпругата ми -тя тогава беше в атеистичния си период.
Беше ми много смешно когато мой добъл приятел/ и днес/ публично , пред камери
на тв се кръсти гонещ вече 40те. Смешното беше не толкова, че спокойно е можел да го направи и преди, но това , че беше вече кръстен
продължение
цитирай
13. vencivaleri1951 - Продължение!
16.04.2016 09:53
После ми обясни, че било акт в подкрепа на тези чиито родители не са имали смелостта да го направят за децата си. Смях, но иначе е много свестен човек, а всички си имаме слабости.
За забранените Битълс и други банди:

И е истина, и не е истина. Факт е че по тв и по радиото единствено на религиозни празници можеха да се чуят и видят- по този начин например се отклоняваха част от младите от църковните служения. Пускаха се и мачове-на запис или на живо...
Това го имаше. С превод и аранжимент обаче парчета на Битълс например колкото си щеш. И Емил, и Стефан Воронов...за щурците и гривните да не говорим. То и Лили изгря с песни на Рита Павоне....
Тави на западни изпълнители само в Кореком или от чужбина. Балкантон по принцип правеше главно наша естрада. То и скъпи бяха тавите Албум вървеше по 20-40 долара. По трънския курс смятайте за какви пари говорим по това време.
За това пъкцъфтеше сам издатът. Лъжехме, че се засушаваме, че сме кашляли кръв и ни щракаха на ренгена. После правехме плочи с плаките. По късно дойдоха магнетите и няма дом където да не приссътваха английските банди. Впрочем за незнаещите- Битълд у нас макар и превеждани и аранжирани, но в САЩ бяха изгонени за нуждите на националната сигурност!?
Тоест Битълс и последвалото ги движение на хипитата бяха недолюбвани от всички власти-и на Запад и на Изток. Няма какво да се лъжем -рокът бе , а и е съпровождан винаги с безразборен секс и наркотици. Не се харесваше това на нашите родители, не се харесва днес и на нас. Родителите се опитаха /и до някъде успяха/ с по резки действия да ни предпазят от последствията на рокаджийството, днес ние сме неми свидетели на наркоманизирането и "курвясването" на голяма част от децата ни
цитирай
14. wqpwqp - Убав, ма прос, кото оня. . ., с мер...
16.04.2016 15:48
Убав, ма прос, кото оня..., с мерцедеса...

Хората, тук, за друго ти говорят...

Аман от "чугуни"!


Бе май бая дъртаци сме се събрале... :)))))))


=
цитирай
15. kuschel - Почистих кучешките фашкии. Сега е ...
16.04.2016 18:37
Почистих кучешките фашкии. Сега е чисто.
цитирай
16. bubolina111 - Не сме пропуснали нито един Вели...
17.04.2016 14:33
Не сме пропуснали нито един Великден, нооооооооо....скоро могат да го забранят. Не случайно настоящият папа/бррррррр/ каза през 2015, че това може да е последната Коледа, която празнуваме. Оттам, сещай се и Великден.
цитирай
17. kuschel - Да не дразним чувствата на мюсюл...
17.04.2016 18:29
Да не дразним чувствата на мюсюльманити. Нали си убедена, че ни управляват идиоти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2377100
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031