Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 19:30 - ДОКТРИНАТА „ПУТИН”
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 5509 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 9.04.2014 г. в руската преса се появи описание на новата руска политика (www.iraqwar.mirror-world.ru), което напълно може да бъде отнесено към изложение на основните „опорни точки” на нова руска външнонополитическа доктрина и да се нарече накратко „Доктрина Путин”. Смятам, че е полезно българските читатели да се запознаят с нея, като отговор на неограничената, нервна, нахална, високомерна и глупава русофобска медийна агресия в България.

                В историческата си реч на 18.04.2014 г. в Георгиевската зала на Кремъл, В.В.Путин изложи съществената част от новата доктрина.

                1.За в бъдеще Русия няма да  разглежда Запада като партньор, който заслужава доверие. Въпреки гръмогласните уверения за край на „Студената война” и на политика на баланс на силите, Западът продължава да води старата политика за възпиране на Русия. Неговата реална политика е измама, вземане на решения зад гърба на Русия, поставянето й пред свършени факти, експанзия. От сега нататък Русия ще изхожда от тази реалност.

                2.Русия повече няма да разглежда себе си като част от европейската, още по-малко, от евроатлантическата цивилизация. Русия се отказва от комунистическите и от „псевдодемократичните” догми. Русия вече не вярва в универсалните ценности за свобода, права на човека и демокрация, както и в всякакви универсални модели. Всяка силна страна сама по себе си е система от ценности и сама по себе си е модел.

                3.Русия не приема муждународното право като система от правила или като координатна система. Международното право се оказа меню, от което силната страна избира това, което е й изгодно. Силна Русия има правото на „суверенна демокрация”. Слаба Украйна – няма. Светът отново е свободна игра на силните и баланс на техните сили и възможности.

                4.Сферата на действие на „доктрината Путин” е постсъветското пространство. Обосновка – „историческото наследство”, „руския свят”и стратегическата безопасност на Русия. Суверенитетът на постсъветските държави се третира като непосредствено свързан с руските интереси. Твърдата готовност за преминаване от дипломатически увещания към нужните действия е главното в новата доктрина.

                5.Модифицира се Вестфалския принцип за непоклатимост на държавния суверенитет и на териториалната цялост. Вече се приема, че този принцип се отнася само за силните, състояли се държави, защитени от собствена армия или от военно-политически блок. Суверенитетът и цялостта на слабите държави се превръща в поле за игри на силните държави. Държавите се разделят на висша лига с гаранции и на втора лига – без гаранции. Ако силна и решително настроена държава сметне, че нейните военно-стратегически, икономически и политически интереси са застрашени, тя има правото да действа, като се намесва във вътрешните работи на слабите страни и дори ги поставя под своя контрол, или си присвоява тяхните територии.

                6.Ролята на международните организации рязко се намалява. С тях трябва да се сътрудничи до момента, когато започнат да пречат на защитата на националните интереси. В такъв случай, тяхната роля трябва да се игнорира.

                Запознавайки се с „доктрината Путин” различните демократи, социал-демократи, либерали, олигарси и лица с нетрадиционна сексуална ориентираност може да изпаднат в шок. Внимателно анализирайки я, веднага се забелязва, че в голямата си част тя е взаимствана от поведението на САЩ през последните 25 години – така те се разпореждаха във временния еднополярен свят. Но този свят се промени, съвкупния военен,икономически и хуманитарен потенциал на Запада рязко намаля и продължава да намалява. Бързо се увеличава тяжестта на Азия, Латинска Америка и Африка и предлаганите нови правила ще се окажат привлекателни и лесно възприемани. Да, светът ще стане по-опасен и даже взривоопасен, рисковете ще бъдат необичайно високи и всичко това в съвкупност ще се превърне в гигантска цедка, която ще отсее ненужните, слаби и заразени с неизлечими недъзи и пороци етноси, народности и държави.

                От изложената доктрина следват най-малко три тезиса за глобалното и историческото в текущия момент.

                1.На дневен ред е мащабна ревизия на официалната руска история от последните години : събитията от 1991 г. ще се определят като мащабна геополитическа катастрофа ; интервалът 1991 – 99 г. като тъмно и смутно време ; интервалът 1999-2007 г. като предверие към историческия реванш ; интервалът 2007-2014 г. като борба за консолидиране на елита, срещу предателите, превъоръжаване на армията ; 1.03.2014 г. като начало на нова ера, отменящо всичко, което е било до декември 1999 г.

                2.От изложената постановка за историята не съществува никаква Руска Федерация и тя ще бъде отменена като временно название на страна оправяща се от жесток геополитически удар. Присъединяването на Крим не е „териториална кражба” от Украйна, а символичен жест, разбиран и от народа, и от част от елита, като възстановяване на великата държава СССР. Референдумът в Крим денонсира в съзнанието на руските хора разпада на СССР, 23-годишната история на Украйна и 23-годишната история на Руската Федерация.

                3.Днешният момент ще се разглежда като финал на победилата руска революция, представена от номенклатурата, спецслужбите и лоялните им олигарски – това е незавършената революционна логика от 1991 г. Това обяснява готовността на гражданите на РФ да воюват с Украйна (13.04.2014 - www.iraqwar.mirror-world.ru)

          От тук бъдещето на Украина и на България е ясно, като свежо пролетно утро : (1), Украйна или ще бъде близка с Русия, или няма да я има ; България или ще бъде ментален брат на Русия или няма да я има ( виж материала на „Ройтерс” цитиран в „VESTI.BG – 10.04.2014).




Гласувай:
12



1. анонимен - За България има два варианта, или в ...
16.04.2014 20:55
За България има два варианта, или в БРИКС или на смъртно легло.
Питам се кои са дисидентите в момента. Във всеки случай, не тия които се самопровъзгласиха в началото на демократичното робство.
цитирай
2. getmans1 - На кое трябва да се радвам ?
16.04.2014 21:25
Че щъркела ще ми донесе „ по-голямо братче-богатир“?

Лошо е да умират българи за НАТО дори при правото на ИЗБОР / да крещя /, колко бяха, броихте ли ги?!

Друго са безсмислените загинали по „грандоманските“ занятията на Варшавския договор, тях броихте ли ги, познавахте ли такъв човек, стреляхте ли САЛЮТ,помни ли ги някой днес???

По тона Ви разбирам че сте гневен на русофобите, аз също съм Ви гневен, ето И за това:
„Смятам, че е полезно българските читатели да се запознаят с нея, като отговор на неограничената, нервна, нахална, високомерна и глупава русофобска медийна агресия в България.“

Още ли не можете да свикнете че има и човеци?

цитирай
3. анонимен - Ти ли си човек, бе нищожество?!
16.04.2014 21:33
Ти ли си човек, бе нищожество?!
цитирай
4. getmans1 - Професоре, дължа едно уточнение.
16.04.2014 23:46
Аз не съм русофил нито русофоб, аз съм ПутиноФОБ точно заради Вашите т1. 2. 3. и заключение.
цитирай
5. lesovski - Хирургът
17.04.2014 09:19
оперира и прави констатации, на това дали харесват или не Вашият анализ си е тяхна работа!Емоциите са излишни, човечеството върви или към самоунищожение или неминуемо към предсказания от класиците "мръсен, гаден, отвратителен" комунизъм, който за жалост не се състоя, но предверието му бе прекрасно за потъналите в безпросветие и нищета огромни човешки маси и ужас за загубилата класа!Втората победи, чрез развращаване на "червената буржоазия", чрез заговори и предателства, но това е пирова победа.Войните, гладът, болестите, зомбирането, проституцията, развратът, наркоманията и всички пороци са на дневен ред!Рано или късно народите ще извикат "Хляб или свинец"!
цитирай
6. анонимен - Още еди дървен философ дето има н...
17.04.2014 19:58
Още еди дървен философ дето има небесен ракурс.
цитирай
7. kostadin - Руският посланик вече е канил Бъ...
18.04.2014 00:52
Руският посланик вече е канил България да влезе в новият съюз.
Може би по тази причина нашите европодайзадници са толкова активни и мафиозното ни управление иска у нас да се настанят воиски от NATO-сякаш три летища дадени на американците за тоя дето клати гората не им стигат.
цитирай
8. lesovski - Към лепящия етикети
22.04.2014 09:51
Геополитиката и анализът на обществено- историческите процеси не са лъжица за всяка уста!Простотията и нетърпимостта към другите са основен белег на нашето време!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950724
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031