Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2012 16:36 - Хранене и защо е важен алкално-киселинния баланс
Автор: sibillav Категория: Други   
Прочетен: 4786 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.07.2012 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какво е pH?

Тялото е съставено предимно от вода – така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни или алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH ("potential hydrogen" или „потенциален водород”). pH е десетичен логаритъм и представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални), в един разтвор. Ако скалата на това съотношение отчита от 1,0 до 6,9, средата се счита за киселинна. Ако скалата отчита 7,0 – тя е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална.

Защо трябва да се грижим за pH нивото?

Тъй като 50-60% от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често са индикатор за здраве или заболяване. Небалансиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото е развило стриктни отчетни процедури за проследяването на киселинно-алкалния баланс във всяка клетка.

Може ли небалансиран pH да доведе до сериозни проблеми?

Да, особено, когато човек остарее! Въпреки че може да остане незабелязан години наред, небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването или понижаването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камани, в бъбреците и пикочния мехур.

Висока киселинност

Заради начинът ни на хранене, повечето модерни хора страдат от киселинност. Съвременната диета съдържа в по-голямата си част храни, които оставят киселинни остатъци в организма. И, точно както киселинният дъжд действа на една гора, небалансираните нива на pH могат бавно, но сигурно да разяждат нашето тяло и да доведат до множество здравословни проблеми.

Ето някои ранни признаци на излишни киселини в тялото:

  • Отпадналост сутрин и мигрена.
  • Затруднено концентриране и запаметяване.
  • Раздразнителност.
  • Прекалено мазна кожа при събуждане, обилно потене при леки напрягания.
  • Лош дъх и обложен език рано сутрин.
  • Затруднено храносмилане. Събуждане по няколко пъти нощем.
  • Болки в тялото, мускулите, схващания.

Как да върна баланса на моето pH?

Спазването на балансирано хранене може да помогне. Ако нивата ви са твърде киселинни, увеличете количествата плодове и зеленчуци, които консумирате. Ако нивата ви са твърде алкални, увеличете киселинните храни.

Храни, които генерират киселини и алкали:....
Прочетете още:dietite-knowledge.blogspot.com/2012/07/blog-post.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 797117
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031