Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 05:30 - Предвестниците на земните катаклизми могат да се уловят и от Космоса, твърдят наши учени
Автор: sibillav Категория: Други   
Прочетен: 2434 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


Учените в много страни от десетилетия се потят над въпроса може ли един земен трус да бъде предсказан без хвърлянето на боб или карти от шарлатани. Според статистическите данни след ураганите най-големите материални щети и човешки жертви се дължат на земетресенията. Досегашните експерименти потвърждават, че земните трусове изпращат предизвестия за появата си, доста преди да ни разлюлеят. В атмосферата и околоземната плазма се наблюдават различни явления и процеси, които променят някои от параметрите на електричните и магнитни полета, както и тези на плазмата в йоносферата, разясняват учените от Института по космически изследвания (ИКИ). Това означава, че
един земен трус “изстрелва“ предварителни сигнали 
дори в Космоса. В сеизмичноактивните райони в периодите на повишена активност съществува литосферно-атмосферно-йоносферно взаимодействие, разяснява Димитър Теодосиев, ръководител на екипа, изучаващ земните трусове от Космоса.
Разбира се, механизмите на това взаимодействие още не са напълно изяснени. Учените имат обаче основание да предполагат, че върху околното пространство въздействат три основни фактора - механо-химически, акустични и електромагнитни, които се проявяват на различните етапи от подготовката на земетресението. Така по промяната на характеристиките на електромагнитните полета и плазмата в йоносферата

 


може да се улови в аванс 
едно земетресение


- смята Теодосиев.

Учените от ИКИ и Геофизическия институт на БАН работят активно в тази насока през последните 10 г. След изстрелването на спътника ИК България 1300 през 1981 г. те участват в космическите проекти АКТИВЕН, АПЕКС, ИНТЕРБОЛ, които  им помагат да натрупат голямо количество експериментални данни от измерване на различни параметри на околоземната плазма и да  изследват връзката им с мощни земетресения, разлюлели земята по време на работата на спътниците.

 


 


Но на този етап не може да се твърди, че измервания на електромагнитни емисии или различни параметри на плазмата могат еднозначно да предсказват мястото и времето на предстоящи силни земетресения с висок магнитуд. Един от основните проблеми е фактът, че всяко огнище на земетресения има свои специфични характеристики. “Това означава, че преди всичко трябва достатъчно добре да сме изучили и характеризирали всяка една земетръсна област, за да може с по-голяма достоверност да обявяваме  предстоящо земетресение“, казва Теодосиев. Това е дългосрочна задача, предполагаща обединяване на усилията на учени от различни страни и не на последно място - големи финансови инвестиции. Затова нашите учени

 

участват предимно 
в международни проекти


в които предлагат своя опит и научен потенциал, но и провеждат координирани наземни измервания в Балканския сеизмичен район. 
За разлика от тези свои колеги, които смятат, че космическите изследвания не са най-надеждният засега “капан“ за предвестници на земетресения,  зам.-директорът на Института по космически изследвания Лъчезар Филипов е на друго мнение. Точно от Космоса според него може да се видят повече неща, отколкото от земята. Бъдещето според Филипов е в създаването на балканска система от 50-60-килограмови спътници, предназначени изцяло да изследват екологичните катастрофи. Платформата им ще бъде чисто българска, а научната апаратура на тях ще бъде подсигурена от съседните балкански страни. 
Всеки един от спътниците ще прелита за едно денонощие между 4 и 6 пъти над всяка точка от страната ни. Така с помощта на монтираните на тях инфрачервени датчици ще могат да се локализират големи пожари и замърсители. Русия ни предоставя готови датчици за въглероден двуокис, което ще ни позволи да оценяваме екологичната обстановка над региона. Малките спътници ще представляват и една добре сработена система за улавяне на предвестниците на земетресенията. Разделителната способност на камерите е половин метър - това означава, че


от Космоса може да се види 
дори човек


Спътниците ще бъдат снабдени със спектрометри с висока разделителна способност, които ще долавят и елементи,  издаващи изпускане на радиация от атомните електроцентрали.  В сравнение с другите спътници, които струват между 6 и 8 млн. долара, цената на нашите ще е минимална - от 600 хил. до 1 млн. долара. С влизането в ЕС страната ни ще кандидатства и за членство в Европейската космическа агенция, затова този проект е от особена важност за нас. 
“Може би трябва да ни разтърси много по-яко, за да разберат държавниците ни, че нашите изследвания са целесъобразни и необходими“, казва Филипов. Този милион в зелено, колкото е цената на платформата на спътника, може да бъде събран дори от  частни дарения. За натоварената на него научна апаратура всяка страна ще си плати сама. Така общата сума ще достигне прага до милион и половина долара. 
“Космическите изследвания могат да помогнат, но наземните са по-сериозен източник на информация“, твърди на свой ред инж. Бойчо Бойчев. Заедно с проф. Петко Неновски преди 6 години инженерът-приборостроител


изобретява апаратура 
за наземни измервания


“Трусовете се генерират в земната кора, най-силните им изяви са точно там, пък и измерванията на земята са най-евтини“, твърди Бойчев. Изобретението хваща според него земетръсите в аванс, без да лети в Космоса. Тандемът прави уреда си с изостанали от години елементи и влага в него само още 500-600 лв., получени по договор с МОН. Бойчев и Неновски пробват апарата на сеизмична станция Витоша, а преди година го преместват в село Крупник, най-земетръсния в страната ни район. Сеизмичните станции мерят преместването на земната кора, а техният апарат улавя електрическите сигнали и магнитните “ полета. Станцията съвместява безпроблемно двете мрежи. Според двамата учени електрическите сигнали изпреварват разлюляването на земята, а резултатите от изследванията им предсказват не само силата на труса, но и мястото му. 
“Не сме първопроходци в тая област. Такива изследвания се провеждат отдавна. Преди повече от 20 години Геофизичният институт на БАН се захваща с наземните проучвания, но поради финансови проблеми дейността замира“, разказва проф. Неновски. Има много механизми, които генерират електромагнитни смущения, дори движението на един влак може да даде фалшив сигнал за земетръс. Но честотите под един херц носят директна информация от огнището на бъдещото земетресение и се появяват


близо месец преди труса


Благодарение на работата си на сеизмичната станция в Крупник тандемът е поканен за участие в рамките на международен консорциум в проекта “Деметра“. В момента Бойчев и Неновски подготвят втори екземпляр на апаратурата си. Ако на всяка сеизмична станция се монтира подобен уред, вероятността да се улови предварително трусът ще бъде огромна, но всичко опира до финанси. Включването на магнитометри към апарата ще направи измерванията комплексни и така още по-точно ще се идентифицират сеизмогенните сигнали. “Бедата обаче е в това, че магнитомерът е много по-скъп сензор, струва няколко хиляди долара“, уточнява Бойчев. Двамата с проф. Неновски си мечтаят един ден да разгърнат мрежа от поне няколко подобни станции, като получените там данни се натрупват в  компютър-майка и се източват по модема и телефона. Като доказателство, че трудът им не е отишъл на вятъра, сочат една диаграма на монитора на компютъра в кабинета на Неновски. Тя показва, че станцията в Крупник  е уловила земетресение на гръцкия остров Левкада 24 часа преди да се разлюлее земята. “Ето този пиков аномален сигнал може да вкара в капан земетръса месец преди проявата му“, сочат монитора двамата учени. Дали апаратурата им е успяла да “залови“ предварително земетресението във Вранча, още не знаят. Трябва да отидат до Крупник и да източат данните от компютъра си, тъй като нямат модем и телефонна линия. Така постфактум ще разберат какво е “влязло“ в капана им.

 

Ст.н.с. Румяна Главчева:

 

"Никой не може 
да предскаже земетресение“


Г-жо Главчева, кои са най-застрашените от земетресение райони в България?
- Има няколко локални сеизмични зони - Струмската, Маришката, Шабленската, Софийската, Горнооряховската, Ямболската, Тунджанската и Местенска. По-безопасно е в Северозападна България.
Последното земетресение, което се усети у нас, бе с епицентър Вранча в Румъния. Кои земетръсни зони извън България оказват най-силно влияние върху сеизмичната обстановка у нас? 
- С най-голям периметър на въздействие са именно земетресенията от огнище Вранча, тъй като то е на дълбочина под земната повърхност между  80-150 км. Тези земетръси се усещат най-силно по поречието на Дунав, с намаляващо въздействие към останалата част на страната.
Има ли опасност от катастрофални земетресения с епицентър на територията на страната?
- Няма. Земетръсите с епицентър в България са с недълбок източник - до 40-50 км. През 1904 г. у нас е усетено най-силното земетресение в историята на българската сеизмология - два труса през 25 минути с магнитуд 7.1 и 7.8 по Рихтер в района на Благоевград и Крупник. 
С каква честота са разрушителните земетресения в близост до България?
- Земетръсът във Вранча, който ни разтърси наскоро, бе с магнитуд 5.5-6 по скалата на Рихтер. Предишните катастрофални трусове от огнище Вранча  бяха през 1977, 1940 и 1908 г. Това е статистика, но истината е, че никой не може да предскаже с точност къде ще има трус. 
Много представящи се за лечители и екстрасенси хора твърдят, че срещу заплащане могат да отгатнат къде ще има земетресение. Възможно ли е това?
- Не. В България се извършват сеизмични изследвания от 110 години, а в Япония от векове. Но нито ние, нито японците можем да прогнозираме трусовете. Обикновено подобни хора, за които споменахте, ни се обаждат след земетресението и когато ги попитаме защо не са ни съобщили предварително, те започват да се оправдават. Затова мисля, че ако някой познае труса, то това е по-скоро изстрел в тъмното. 
Сеизмичната активност от последните седмици показва ли тенденция за засилване на земетръсната дейност?
- Не. Няма основания за притеснение. 
Източник:www.temanews.com/index.php



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 800428
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930