Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 08:48 - Разрушаването на градовете се свързва с природен катаклизъм, паднал метеор и дори извънземни, въоръжени с атомни бомби В днешната част от поредицата ще продълж
Автор: sibillav Категория: Други   
Прочетен: 1855 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.03.2012 08:48


 Разрушаването на градовете се свързва с природен катаклизъм, паднал метеор и дори извънземни, въоръжени с атомни бомби

В днешната част от поредицата ще продължим разходката си по страниците на Библията. Този път ще ви запознаем с историята за унищожаването на градовете Содом и Гомор и ще потърсим отговорите на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с легендата: Съществували ли са действително тези градове? Дали Божията сила е унищожила двата града, или причината за бедствието е силно земетресение? Каква е вероятността паднал метеор или извънземни нашественици да са в основата на трагедията?

Библията разказва

В първата книга на Стария завет, в Битие 19, подробно се разказва за това как на Авраам веднъж се явил Господ в облика на трима странници. От беседата си с тях Авраам разбрал, че това е Светата троица. Господ искал да го предупреди, че ще унищожи градовете Содом и Гомор заради нарушаването на предписаните от Него правила. Авраам се опитал да се застъпи за хората и уговорил Бог да пощади градовете, ако там се намерят поне десет праведници.

Но това се оказало невъзможно. От катастрофата били спасени единствено племенникът на Авраам – Лот и децата му, докато неговата съпруга била превърната в стълб от сол, тъй като не спазила изискването на Бог и се обърнала, за да види унищожаването на градовете. В Библията самата катастрофа е описана по следния начин: ”И изля Бог върху Содом и Гомор дъжд от сяра и огън от небето и унищожи градовете и околностите им, и жителите им. И погледна (Авраам) наоколо и видя: дим се издига от земята като от печка”.

image

Местоположението на градовете

С доста голяма вероятност може да се твърди, че трагедията, описана в Библията, се е разразила в околностите на днешното Мъртво море (или Соленото езеро), някъде около III хилядолетие преди нашата ера. Къде точно се намирали Содом и Гомор, археолозите и досега не могат категорично да кажат. При подводни изследвания са открити руини и на дъното на Мъртво море, точни доказателства обаче няма. Библейското предание за унищожението е потвърдено и от древните историци. “Близката до Соленото езеро Содомитска област някога е била благословена плодородна земя, украсена с много градове.

Днес обаче е напълно изгорена”, пише Йосиф Флавий (живял през I в.). Дори до днешно време могат да се видят следи от небесния огън”, допълва Флавий. Тацит (I и II в.) също споменава за „запалена земя". Преди тях Страбон, автор на знаменитата антична „География", пише: “Че тази земя е унищожена от огън, показват изгорените места и пепелта в почвата, реките, разпръскващи зловоние, и развалините от човешки жилища навсякъде наоколо. Затова звучат достоверно преданията сред местните жители, че някога тук е имало 13 града, главният от които – Содом”. Днес, още 2000 години след времето на Страбон, бившето подобие на Райската градина все така напомня безжизнен лунен пейзаж.

В по-нови времена английските учени Харис и Бердоу стигат до извода, че изчезналите градове би трябвало да се намират на друго място - в североизточната част на полуостров Лесан, който е вдаден в Мъртво море. Те достигнали до това свое заключение след старателно изучаване на библейската география.

image

Какво е погубило Содом и Гомор

Въпросите за това дали наистина са съществували тези градове и къде се намират вече почти са получили своите категорични отговори. И въпреки липсата на доказателства историците се обединяват около теорията, че Содом и Гомор наистина са съществували в района на Мъртво море и нещо е причинило гибелта на жителите им и изчезването на самите градове. Но какво е това “нещо”? Там вече учените не са категорични.

1. Божието наказание

За дълбоко вярващите загадка няма и всичко е пределно ясно: Бог е унищожил отвратителните местни грешници заради богохулствения им начин на живот, постоянните запои и сексуални оргии. Сярата и огънят са просто допълнения към апокалипсиса, спуснати от всемогъщия Бог.

2. Земетресението

Най-приемлива от научна гледна точка е теорията, че силно земетресение е в основата на изчезването на градовете. Изучаването на почвата и скалите в района на Мъртво море показва, че той е пострадал от много силно земетресение, което е станало във времената на библейския Лот. Освен това на голяма дълбочина в земята били открити залежи от асфалт. Очевидно отначало мощните подземни трусове са разрушили всички домове, а след това техните отломки били залети от течна асфалтова маса, която била лесно запалима. Това обяснява защо Авраам е видял "издигащ се от земята дим като от печка".

3. Смърт от Космоса

В края на март 2008 г. специалистът по ракетни двигатели Алън Бонд и Марк Хемпсел, преподавател по астронавтика в Бристолския университет, Великобритания, публикуваха книга, в която гибелта на Содом и Гомор се свързва с небето. И конкретно с паднал оттам астероид. Учените твърдят, че са разшифровали клинопис на древна глинена плоча – артефактът Планисфера, пазен в Британския музей.

image

Плочката е открита от археолога Хенри Лейърд още в средата на XIX век в руините на библиотеката на царския дворец в Ниневия, древната столица на Асирийското царство. Оттогава много изследователи безуспешно се опитват да разгадаят написаното. Откривайки верния ключ, Хемпсел и Бонд стигат до извода, че клинописът съдържа свидетелствата на човек, очевидец във вероятно най-голямата в историята на земята катастрофа.

Самата Планисфера не е дело на очевидеца - плочката, появила се около 700 години преди новата ера, е точно копие на подробните наблюдения на шумерски астроном. Учените разчели данни за „приближаващо огнено кълбо", носещо се стремително по небосвода. Открили и описание на траекторията му и на разположението на съзвездията. Разшифрованите данни били обработени с компютърна програма, позволяваща пресъздаването на картината на звездното небе с хилядолетна давност.

Така става ясно, че астероид е паднал на Земята преди разсъмване на 29 юни 3123 г. преди нашата ера. Диаметърът на небесното тяло е бил от 800 до 1500 м. Главният удар бил в областта Тирол, днешните Австрийски Алпи. После нажежените отломки от астероида продължили пътя си, като изгаряли и унищожили всичко чак до „земята Йорданска". Температурата на облака, “спуснал” се над района на Мъртво море, била над 400 градуса по Целзий – предостатъчна, за да изпепели намиращите се там библейски градове, включително Содом и Гомор.

Според двамата англичани катастрофалните събития, свързани с падането на астероида, са отбелязани не само в Библията, но и в много древни митове. Най-известен от тях е този за Фаетон, който не се справил с огнената колесница на баща си Хелиос и паднал от небето.

4. Извънземните унищожители

Както в голяма част от загадките от древността, така и в преданието за Содом и Гомор любителите на теорията за палеоконтакта виждат свръхестествена намеса. Уфолозите подозират, че тайнствените посетители на Авраам и Лот всъщност са били извънземни, а не Светата Троица. При това те са притежавали свръхестествени способности: появили се отникъде, лишили жителите на Содом от зрение, знаели, че градът ще бъде унищожен, и отвели Лот и семейството му преди катастрофата.

Цитата от Библията „Слънце се издигна над земята" уфолозите възприемат като избухване на ядрен взрив. А в описанието в Планисфера виждат не астероид, а космически кораб. Що се отнася до радиацията, която е задължителна след подобен атомен взрив, в района на Мъртво море са открити следи от разтопени скали, подобни на тези в развалините на древния индийски град Мохенджо-Даро, който според преданията е бил сполетян от същата участ като Содом и Гомор: градът е разрушен от „могъщ снаряд, зареден с цялата мощ на Вселената.

Стълбът огън и дим бе като десетки хиляди слънца. Загиналите хора бе невъзможно да се разпознаят, оцелелите не живяха дълго - опадаха им косите, зъбите, ноктите". Това описание на трагедията в Индия удивително прилича както на случилото се в Содом и Гомор, така и на ужасяващите последствията от атомната бомба над Хирошима.


novinar.net



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sibillav
Категория: Рецепти
Прочетен: 797002
Постинги: 237
Коментари: 206
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031